[media=125926,125927,125928,125929,125930,125931] 

Організатором акції виступила Волинська обласна організація ВО «Свобода».

У заходах з ушанування Колківської республіки також узяли участь місцева громада, Волинська обласна організація «Об'єднання українок «Яворина», Братство воїнів УПА Волинського краю імені полковника Клима Савура та громадська організація «Волинська ветеранська спілка політв’язнів і репресованих».

Спочатку учасники заходу пройшли спільною колоною до пам'ятного хреста «Борцям за волю і незалежність України», де відбулася панахида. Після цього громада на чолі з ветеранами УПА рушила до меморіального знаку «Колківська республіка» та поклали квіти до постаменту. Потому розпочалося народне віче, яке відкрив «свободівець» Ярослав Мосійчук.

«У 1943 році тут, на цьому місці, українці створили свою власну державність. Створили її глибоко в тилу ворога. Тут були встановлені свої закони, своє управління, своя школа, своя церква і своя свобода. Їх знищили ті окупанти, які багато віків зазіхали на нашу землю. Ми маємо розуміти, що тут господарі ми. І маємо боронити нашу землю так само, як це робили захисники Колківської республіки. Але ми не маємо забувати і такі пророчі слова: не так страшні московські воші, як українські гниди. Хіба ця влада відстоює українські інтереси? Хіба вона зламала корупційно-олігархічну модель правління? Хіба вона виконала вимоги Майдану? Де справжня люстрація і деолігархізація економіки? Їх немає. Хіба змінювати закони для того, щоб Президент отримав свого генерального прокурора, є новою якістю влади? Але я вірю, що саме нашому поколінню судилося зламати ту систему, яка висмоктує соки з українців. І ми матимемо владу, яка шанує і любить Україну та її героїв не формально, а світоглядно», – зазначив у виступі перший заступник голови Волинської облради, «свободівець» Олександр Пирожик.

Учасник російсько-української війни, бойовий офіцер 51 ОМБР, член Луцького міського комітету ВО «Свобода» Олександр Скиба відзначив, що зараз на Сході триває війна з окупантами, але влада вдає, що нічого не відбувається. Він наголосив, що основна проблема українців сьогодні – це байдужість.

Голова Маневицької районної організації ВО «Свобода» Микола Давидюк закликав українців бути мудрими і далекоглядними під час виборів, інакше збудувати могутню державу не вдасться: «Колківська республіка це одна з перших українських перемог у роки Другої світової війни. Нехай вона була лише 6 місяців, але вона була. Сьогоднішній день це день перемоги українського духу. Колківська республіка стала прикладом самоорганізації українського народу. Навіть під час війни ми здатні відбудовувати свою державу і перемагати. Вже 25 років Україна незалежна. Але ми ніяк не можемо отримати українську владу. Щоразу на виборах народ обирає не тих поводирів. А це через те, що за оманливими гарними фразами люди часто не бачать істинної суті певних політиків. Тож будьмо далекоглядні і стараймося зробити зрячими інших. Інакше Україну нам не побудувати».

ІА "Вголос": НОВИНИ