[media=122021,122023,122024,122025,122026,122027,122028,122029,122030,122031,122032,122033,122034,122036,122037,122038,122039,122040] 

Про це повідомив кореспондент «Вголосу» за результатом сьогоднішньої зустрічі прокурора Львівської області Віталія Мякішева із громадськістю Львівщини. Однак у підсумку прозвучала фактична домовленість: якщо за місяць активісти знайдуть суттєвий компромат на нового прокурора і матимуть докази його злочинів, то він напише заяву про звільнення.

Загалом на початку зустрічі активісти змусили покинути зал усіх прокурорів, які в робочий час прийшли на підтримку свого шефа. Учасників зустрічі найбільше зацікавила попередня робота прокурора, його досягнення, а також розмір статків та політичне лобі.

При цьому Віталій Мякішев запевнив, що не має жодних особистих стосунків з екс-генпрокурором Шокіним, а також ніколи з ним не зустрічався, як і з представниками кримінального авторитету.

Також Мякішева запитували, чи правда, що він пройде тест на профпридатність, коли посадить мера Львова Садового. Не дочекавшись відповіді, активісти передали йому список порушень законодавства «львівським феодалом», що складається із 40 пунктів.

Єдиний цікавий факт оприлюднив представник ГО «Розвиток Громади» Олег Долінський. За інформацією, яку йому вдалося отримати від мешканців Житомирщини, за часів Мякішева в смт Брусилів, що в Житомирській області, знесли з центральної площі пам’ятник Тарасу Шевченку й перенесли на околицю села. Згодом на цьому місці з’явився кафе-бар, що належить дружині прокурора. Віталій Мякішев підтвердив останній факт, однак запевнив, що до перенесення пам’ятника Шевченкові стосунку не має, адже на це було відповідне рішення виконкому, а земельну ділянку справді торік придбала його дружина.

Найбільше обурення в громадськості викликав той факт, що нового прокурора на Львівщину прислали без конкурсу та обговорення. «Як кота в мішку привезли вас», – зазначив журналіст Микола Савельєв. Однак Мякішев запевнив, що політичного даху не має, його кандидатуру також не погоджували з головою ЛОДА. Водночас, як припустив Савельєв, однією з причин, чому Мікішева могли «виперти» із Житомирщини, було те, що він або допомагав, або заважав добувати бурштин. Прокурор справді підтвердив, що, скоріш за все, саме перешкоджав добувати бурштин і не дозволяв передавати землю з покладами у приватні руки. Під час зустрічі новий прокурор розповів, що з майна має лише будинок на Житомирщині, авто не має і не планує, дружина їздить «Мерседесом» 1997 року, який подарував тесть.

Також активісти нарікали, що прокуратура в області перетворилася на злочинне угруповання, яке захищає злочинців, а не громаду. За пропозицією активістки Галини Янко, Віталій Мякішев погодився сформувати кадрову комісію з представників громадськості, яка очищатиме прокуратуру Львівщини і розслідуватиме незаконні факти призначення прокурорів. Уже з наступного понеділка мають визначити дату створення такої комісії. Також новообраний прокурор пообіцяв перезавантажити громадську раду при прокуратурі Львівщини. Серед основних проблемних питань області він назвав: ріст злочинності, забудову історичної частини міста, незаконну виробку лісів – і пообіцяв надати план та графік вирішення цих проблем. Водночас активісти закликали його серйозно поставитися до розслідування справи з львівськими «беркутівцями» під час Майдану, що мала б стати справою честі для прокуратури.

Неодноразово під час зустрічі представники громадськості  застерігали нового прокурора, що йому буде важко працювати на Львівщині, адже тут діє бізнес-мафія і закони, які ще не вдалося подолати жодному прокурору.

«Зрозумійте, що ви потрапили з сільради у велике місто», – наголошували вони. Однак Віталій Мякішев запевнив, що діятиме відповідно до закону. Також він додав, що не буде рубати з плеча і спочатку вивчить колектив, поставить свої вимоги тощо, а не просто звільнятиме. Водночас пообіцяв, що готовий нести відповідальність за кожного підлеглого.  Загалом Віталій Мякішев за місяць має відзвітувати про свою роботу, при цьому обіцяв прислухатися до думки громади.

Активістка Галина Янко резюмувала, що так історично склалося у Львові, що ті керівники, які співпрацюють з громадськістю, залишаються на своїх посадах, в іншому разі вони довго не затримуються. А журналіст Микола Савельєв за результатом цієї зустрічі пояснив, що ніякої люстрації насправді не відбулося, адже представники громадськості погано підготувалися до неї. Та й знайти інформацію про нового прокурора складно, адже він із Житомирщини. Частина громадських організацій, на думку Савельєва, просто намагалася нагнути його під себе, адже лише частина працює за ідею, частина – на замовлення, а ще інша частина – за гроші. «Інше питання, що Віталія Мякішева призначили сюди без конкурсу і публічного обговорення, як це було, наприклад, із Загарією (головним поліцейським області, – ред.). Радше за все, йому просто дали вказівку, а оскільки він людина в погонах, то не міг відмовити», – пояснив журналіст. 

До слова, у Віталія Мякішева нині день народження (39 років) і наприкінці допиту активісти не забули привітати прокурора.

Нагадаємо, 31 березня активісти прийшли у прокуратуру Львівської області, де мало відбутися представлення нового прокурора Віталія Мякішева, і виступили проти тіньового призначення керівника обласної прокуратури.

ІА "Вголос": НОВИНИ