[media=168266,168267,168268,168269,168270,168271,168272] 

Як передає власний кореспондент «Вголосу», цьогорічні вшанування пройшли під гаслом «Пам’ятати минуле, будувати майбутнє». На них прибули члени товариства «Надсяння» зі Львова, яке очолює Володимир Середа, а також українці з довколишніх місцевостей та окремі представники польської громади.

Почесними гостями урочистостей були мешканці Стальової Волі Дорота та Анджей Зуба. Анджей Зуба керував будівництвом каплиці за дорученням фундатора її спорудження Романа Базилевича, який зараз проживає у Детройті.

Літургію у каплиці відслужили  Єпископ Перемишльсько-Варшавської архиєпархії УГКЦ Іван Мартиняк, Ярославський священик УГКЦ Христофор Блажейовський та отець УГКЦ Тарас Чорний із Львівщини. Під час Літургії співав муніципальний хор «Гомін» зі Львова.

Після літургії усі процесією рушили до місця загибелі українців, де нині, у шкільному приміщенні, встановлена меморіальна таблиця. Присутні помолилися за упокій душ українських жертв Пискорович, поклали кошик квітів і запалили лампадки. Панахиду очолив владика Іван Мартиняк.

Голова товариства «Надсяння» Володимир Середазазначив, що Пискоровичі можуть стати прикладом порозуміння між нашими народами. Він розповів, як уперше побував у Пискоровичах у 1992 році. За цей час у селі багато змінилося. У 2007 році на фасаді школи вдалося відкрити меморіальну таблицю. Минулого року, до 70-х роковин сумної події, було відкрито та урочисто освячено каплицю. Зараз тривають роботи із благоустрою церковної площі. На місці руїн церкви із залишків фундаменту та стін церкви зведено курган, на якому встановлено хрест із колишньої зруйнованої церкви, який вдалося віднайти. «Усього вдалося досягти завдяки порозумінню місцевої польської влади, а також завдяки старанням уродженця Лежайська Романа Базилевича, Андея Зуби та Ярославського свяшеника Христофора Блажейовського», - розповів Володимир Середа. 

Зазначимо, що дорогою до Пискорович делегація надсянців зі Львова завітала у село Млини, що неподалік від українсько-польського кордону, нині це територія Польщі. У цьому селі поблизу старовинної церкви сьогодні діючого римо-католицького костелу похований автор мелодії Державного Гімну України отець Михайло Вербицький. Тут відслужили панахиду, помолилися, а також спільно виконали Державний Гімн України.

Довідка: у ніч з 17 на 18 квітня 1945 р. в Пискоровичах відділи польської Національної військової організації вчинили масові вбивства українців, яких зібрали на збори у зв’язку з депортацією на територію УРСР. Збудована ще у 1842 році мурована церква Св. Івана Богослова була зруйнована в 1960-х роках після депортації місцевих українців.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ