[media=121324,121325,121326,121327,121329,121330,121331,121332] 

Про це повідомляє власкор «Вголосу».

Так, під стінами прокуратури зібрались активісти «Автомайдану України», «Самооборони Волині», «Спілка воїнів АТО Волині», «Центр допомоги учасникам АТО у Волинській області» та інші громадські діячі, які принесли звернення до головного прокурора Волині Дмитра Чепіжака з вимогою відставки Віктора Шокіна, відкликання підпису під листом щодо відставки Давіда Сакварелідзе та недопущення тиску на його команду, проведення реформ у прокуратурі із залученням громадськості.

Активісти зазначили, що фактично прокурори, які підписалися під листом, заявили про свою підтримку дій Шокіна та «діамантових прокурорів». На місце генпрокурора Президент пропонує осіб, які, на думку громадськості, не кращі за попереднього посадовця, адже представляють стару корумповану систему.

«Ні для кого не секрет, що з ухваленням нового Закону «Про прокуратуру» декларують масштабні скорочення працівників. Я розглядаю цю подію не як політичну акцію, я нікого не підтримую в якихось політичних поглядах, розглядаю цю ситуацію як робоче питання. У прокуратурі Волині скоротили 137 осіб. Виникла ситуація про скорочення відповідних відділів у прокуратурах. Не погоджуючись із цими діями, заступник генпрокурора організував мітинг, акцію протесту із залученням підлеглих працівників і громадськості про те, що вони не згодні, про те, що всіх треба залишити на посадах. Я виступаю виключно за те, щоб такі питання вирішували в законний спосіб. Якщо слідувати прикладу заступнику генпрокурора, то я, коли в мене скорочено 137 осіб, повинен був їх усіх зібрати, поїхати в Київ і провести якийсь мітинг в їхню підтримку, щоб їх не скорочували. У зверненні наведено відповідні закони, які забороняють держслужбовцю такого рівня вчиняти будь-які акції», – заявив Дмитро Чепіжак.

Своєю чергою, активіст «Автомайдану України» Геннадій Хомутінкін зазначив, що вказаний лист юридично неграмотно складений, бо в ньому є посилання на закони, які ще не набули чинності.

«Наведу лише приклад одного абзацу: «Більш того, ст. 10 Закону України «Про державну службу» в редакції, що набуде чинності 1 травня 2016 року, серед вимог щодо політичної неупередженості є заборона вчиняти дії, що у будь-який спосіб можуть негативно вплинути на імідж державного органу та довіри до влади, залучати державних службовців до акції, організовувати чи брати участь у акціях чи страйках». Із цього листа можна зробити висновок, що обласні прокурори всіх областей, які підписалися, можуть апелювати до закону, який ще не набув чинності. Таким же чином можна зробити висновок, що в навіть дрібніших справах ви теж можете використовувати статті того закону, який буде, наприклад, 1 липня чи у 2017 році буде прийнятий», – зауважив він.

Громадські активісти запитали у прокурора Волині, хто був ініціатором листа, коли він був створений і яким чином його підписували.

«Звернення, порадившись з обласними прокурорами в телефонному режимі, підготував один з обласних прокурорів, я вже не можу сказати якої області, але його готували в прокуратурі, воно прийшло електронно. Є запит з цього приводу, ми його розглядаємо і офіційно розмістимо», повідомив Дмитро Чепіжак.

Лист про вимогу відставки Давіда Сакварелідзе активісти розцінюють як політичне замовлення та тиск на слідчих, які займаються справою «діамантових прокурорів». Натомість Дмитро Чепіжак це не пов’язує і каже, що лист підписав, аби виразити свою думку.

«У мене в кабінеті немає 600 тис. доларів. Звідки такі гроші могли бути в «діамантових прокурорів»? Це папірець, я знаю, але в справах Шокіна – це «підтримка трудящих членів ЦК КПСС». Це хіба не є тиск? Чого ви не створили службове розслідування з приводу Сакварелідзе, якщо вважаєте, що він порушує закон? Ми тут зібралися не для того, щоб він лишився на посаді, нас обурило, що Віктор Миколайович робить реальний тиск на тих прокурорів, які допомагають або викривають негідників системи, яких нині чи не 80%», наголосив Геннадій Хомутінкін.

Насамкінець Дмитро Чепіжак відповів, що не буде відкликати свій підпис щодо відставки Давіда Сакварелідзе, а дії свого керівника Віктора Шокіна він не має права оцінювати.

Нагадаємо, акція протесту за відставку генпрокурора Віктора Шокіна відбулась і у Львові. Активісти передали в. о. прокурору Львівської області Мирону Тиховському через підлеглих курячі яйця на знак хоробрості та впевненості в собі.

У Харкові мітинг за відставку Шокіна переріс у бійку.

Прокурору Тернопільської області вручили валізу з битим склом.

ІА "Вголос": НОВИНИ