[media=167153,167154,167155,167156,167157,167158,167159,167160,167161,167162] 

Про це повідомляє власкор «Вголосу».

Біля пам'ятника Лесі Українці священослужителі відправили панахиду. Опісля представники влади, громадських організацій, письменники та небайдужі лучани поклали квіти до монумента.

«До тебе, Україно, наша бездольная мати, струна моя перша озветься», – саме такими словами зверталася Леся Українка до своєї України. Тієї, у якій вона і жила і яку приймала, любила, і не відступала від неї ні на крок. Сьогодні ми маємо нелегке завдання: ми маємо будувати й далі ідеальну Україну, про яку мріяла Леся Українка. Хоч це нелегкий шлях і, мабуть, цей шлях ще буде досить довгим, але від цієї мети ми не маємо права відступити. Не дарма Леся Українка казала, що малоросійство – це не тактика, це безапеляційний програш і ми не маємо право вважати себе малоросами, а тільки українцями, бути такими ж принциповими, невідступними, якою була поетеса. Це навіть спостерігалося на побутовому рівні, адже є спогади про те, що коли до неї підійшов низького зросту панок і запитав чи вона малороска, вона відповіла: «Бачите, я теж вважаю і відчуваю себе нижчою від вас, хоча насправді так не є. То, можливо, ми обоє помиляємось?», – зазначила голова Волинської обласної організації НСПУ Ольга Ляснюк.

Вона розповіла про ще один схожий випадок, який трапився з поетесою.

«Коли ж ще одна міщанка, що вважала себе аристократкою, запитала: «Ларисо Петрівно, чому ж ви майже завжди послуговуєтеся «мужицькою» мовою?», то Леся Українка відповіла: «Ви ж щодня їсте «мужицький» хліб і не стає він вам отрутою». Треба пам’ятати ці принципові та безапеляційні приклади нашої землячки і бути достойними її пам’яті, адже вона нам промовляє, що ми не маємо права на поразку, допоки в наших руках хоча б заіржавілий меч», – додала Ольга Ляснюк.

ІА "Вголос": НОВИНИ