[media=166724,166725,166726,166727,166728,166729,166730] 

Про це повідомив кореспондент «Вголосу».

Як розповів директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий, другий рік поспіль в подвір’ї тюрми ведуться археологічні розкопки. Торік вагомих знахідок не було, натомість під час другого тижня роботи у цьому році археологам вдалося виявити дві ями, одна з яких – з масовим захороненням людей.

«Це однозначно захоронення жертв радянських репресій періоду 40-50-их років. У цей момент виявлено два останки в одній ямі, продовжується дослідження другої ями, в якій є понад 10 останків. Є знайдено також багато супровідного матеріалу: горнята, пляшки, залишки одягу. Ми будемо встановлювати, наскільки це можливо, датування і загальну кількість загиблих людей», – розповів історик.

Відколи існує музей, це перше таке масштабне археологічне дослідження. За фактом виявлення останків відкрито кримінальне провадження Нацполіцією. «Будуть проводитися різноманітні експертизи і дослідження жертв репресій. Окрім цього будемо посилено працювати з архівом», – каже Руслан Забілий.  Також на одному з останків, очевидно в кишені, зберігався паперовий документ радянського зразка написаний кирилицею. Над ним зараз працюють в лабораторії. І дослідники сподіваються, що вдасться встановити ім’я загиблого і дату поховань. Загалом останки можливо було б ідентифікувати лише за аналізом ДНК. Попередньо встановлено, що однією із загиблих була жінка до 30 років.

Керівник меморіально-пошукового КП ЛОР «Доля», яке проводить розкопки Святослав Шеремета розповів, що торік вони обстежили невелику територію і результати були не досить вагомими. Знайшли лише декілька фрагментів кісток, але ця яма була залита вапном і так виглядало, що ці кістки просто були знищені енкаведистами. 

«Цього року ми розбили територію на відповідні сектори  і за допомогою екскаватора робили поздовжні траншеї. В одній траншеї ми знайшли два останки, в іншій траншеї було виявлено більше 10 останіків, але, як показує практика, в цій траншеї їх може бути набагато більше», – каже дослідник.

За його словами, це лише початковий етап дослідження.

«Ми не можемо стверджувати до якого періоду відносяться загиблі, але можна однозначно стверджувати, що це після 39 року, після першого приходу радянської влади на територію Західної України. Вдалося знайти супровідний матеріал – ці знахідки відносяться до польського періоду до 1939 року, але зрозуміло, що й пізніше люди використовували ці речі. Це посуд, склянки, пляшки, банячки. Є й речі радянського періоду, є залишки взуття та одягу. Нам здається, що поховання це відноситься до періоду з 1939 до 1941 року, можливо, це був 41 рік. Ці дві ями говорять про певний почерк, нацисти мали свій почерк, вони здебільшого ховали останки жертв на цвинтарях. Ми неодноразово вже працювали на місцях захоронень жертв репресій НКВД.

Останки просто закидалися в ями, також завжди були залишки тваринних кісток, а поверх засипали побутовим сміттям, окрім того є багато будівельного сміття і величезний шар насипного ґрунту. Перше поховання ми знайшли на глибині 1,6-1,8 м, друге – понад 2, 5 м», – розповів Святослав Шеремета. Подальші дослідження допоможуть встановити історичну правду.

ІА "Вголос": НОВИНИ