[media=125745,125746,125747,125748,125749,125750,125751,125752,125753,125754,125755,125756,125757,125758,125759] 

Про це повідомив кореспондент «Вголосу».

На сьогодні дві школи фактично прцюють в одному приміщенні. Авторська школа «Тривіта» вже більше ніж десять років орендує ліве крило 72-ї. Раніше цей заклад був приватний, однак згодом перейшов у комунальну власність. 72 школа – найстаріша на Сихові.

В. о. начальника управління освіти Зоряна Довганик на зборах заявила таке: «Є ідея створення єдиного навчального закладу в цьому приміщенні шляхом з’єднання двох комунальних шкіл – ЗОСШ №72 й авторської школи «Тривіта». Усе це роблять для створення належних умов для навчання дітей з обох шкіл. Для того, щоб в одному приміщенні не функціонувало дві школи, був єдиний керівник, який би формував політику цієї школи, наповнювати її новим змістом, щоб вона могла рости і розвиватися. Для дітей нічого не зміниться. Вони як навчалися в цих класах, так і навчатимуться».

Школа «Тривіта» має християнське спрямування. Зоряна Довганик додала, що такі класи зможуть залишитися. На сьогодні школа «Тривіта» фактично не має ні своєї їдальні, ні спортзалу, ні спеціалізованих класів, а термін оренди приміщення збігає влітку.

Однак батьків учнів 72 школи обурила не так сама ідея об’єднання, вони підозрюють, що управління освіти лобіює інтереси саме школи «Тривіта». І як доказ наводять проект ухвали, у якому зазначено: «Створити на базі середньої загальноосвітньої школи №72 м. Львова та Авторської школи «Тривіта» загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів – середню загальноосвітню школу «Тривіта». Вважати правонаступником всіх прав та обов’язків середньої загальноосвітньої школи №72 м. Львова та Авторської школи «Тривіта» загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів – середню загальноосвітню школу «Тривіта».  Фактично, на їхню думку, 72 школу просто хочуть ліквідувати.

«Квартирант прийшов до нас і став господарем? І тепер його вважатимуть правонаступником? «Тривіта» не має ані спортзалу, ні їдальні. Нас вводять в оману представники освіти, вони мусять мати з цього інтерес, адже для чого тоді писати ухвалу під «Тривіту»?» – заявила представник батьківського комітету 72 школи Жанна Нечай.

Вона додала, що батьки збирають підписи під листом до Міносвіти, ГПУ, Антикорупційного бюро, щоб там розібралися з ситуацією, чому їх не поставили до відома і не враховують їхньої думки. За словами батьків, про ідею об’єднати школи вони дізналися лише цього тижня. Жодних документів їм ніхто не показував, ще вчора на зборах запевняли, що їх немає, тоді як батьки самі знайшли в Інтернеті проект ухвали, розроблений ще на початку квітня цього року.

На зустріч запросили також депутатів Львівської міської ради. «Свободівець» Андрій Карбовник зазначив: «Чому ця ухвала робилася таємничо, підкилимно? Хтось запитував  думку батьків? У першу чергу потрібно було провести збори, громадські слухання. Батьки віддавали дітей у школу №72, чому її змінюють без їхнього відома?».

На все це Зоряна Довганик лише резюмувала, що подання про об’єднання шкіл до них прийшло з відділу освіти. «Це має бути середня загальноосвітня школа. Немає значення, з якою назвою, чи 72 школа, чи «Тривіта», – пояснила вона, запевнивши, що для них це не принципово і текст ухвали можна змінити.

Андрій Карбовник додав: «Виглядає так, що пустили сюди авторську школу, потім робимо її комунальною, потім хочемо перевести її в ЗОСШ. А завтра когось може зацікавити стадіон цієї школи і тут з’явиться багатоповерхівка, чи крило цієї школи перетворять на готель?». Представниця районної організації профспілки Галина Луківна також поцікавилася, на якій основі дають пріоритет школі «Тривіта», щоб вона була правонаступником 72 школи? «72 школа – перша в Сихівському районі, знали б ви, скільки сил й енергії вклали сюди батьки. Я відстоюю колектив 72 школи. Не можна так просто її ліквідувати», – наголосила вона.

Присутній на зборах голова ЛМО ВО «Свобода» Любомир Мельничук у коментарі «Вголосу» зазначив, що хороші справи ніколи не роблять таємно, як це відбувається нині: «Ми вимагатимемо на сесії розгляду цього питання і публічного виступу представників батьківських комітетів, щоб ніхто не проводив ніяких маніпуляцій. Щоб їхню думку було враховано в ухвалі».

Жанна Нечай, як і більшість батьків, зазначила, що вони погодяться лише з рішенням залишити 72 школу такою, як вона є. «Школа, діти, педколектив лишаються і ніякої реорганізації бути не може. Авторську школу «Тривіта» можна ліквідувати, а учнів перевести до нас на навчання», – додала вона. Андрій Карбовник пообіцяв підготувати відповідний проект ухвали.

Тим часом заступник директора з виховної роботи у школі «Тривіта» Ірина Грималюк у коментарі «Вголосу» запевнила, що про ініціативу об’єднати дві школи там дізналися також лише цього тижня і проекту ухвали не бачили. Однак до такої ідеї ставляться позитивно.

«Ми хочемо такого взаєморозуміння між школами, бо все-таки це державна будівля. Не маємо ні спорзалу, ні світлиці. Навіть ніде проводити лінійку. Ми тулимося в коридорах. Звичайно, зважаючи на перспективу, це можна було б мирно все об’єднати, залишити всіх на своїх місцях і думати про побудову нової, іншої школи. Хай би не було тієї назви, чи тієї, може бути взагалі третя назва. Але варто будувати школу майбутнього, школу, яка має цінність. Ніхто не каже, щоб ми там були головними чи ні. Ми толерантно до всього ставимося. Якщо скажуть, що нас об’єднують, ми це приймемо, якщо ні, то ні»,  вважає Ірина Грималюк. За її словами, назва «Тривіта» означає «три життя», у їхньому розумінні це життя родини, Церкви і школи.

Якщо дві школи таки об’єднають в одну, в управлінні освіти наголошують, що керівника обиратимуть на конкурсній основі.

ІА "Вголос": НОВИНИ