[media=119983,119985,119986,119987,119988,119989,119990,119992,119993,119994,119995] 

Як інформує кореспондент «Вголосу», основною вимогою пікетувальників є відновлення фінансування Національної академії наук.

Науковці тримали плакати з написами: «Україна без науки – країна третього світу», «Знищена наука – знищена держава», «Яценюк хоче знищити Академію і науку! На черзі освіта» та інші.

«У нас зараз дуже складне становище з Національною академією наук. Ми працюємо тільки дев’ять днів на місяць. Мій оклад 1753 гривні, через скорочення робочих днів отримую тільки половину. Я знаю, що в Російській Федерації зараз немає Академії наук Росії. А в нас поки що ще існує, ми хочемо це зберегти», – каже інженер Інституту прикладних проблем механіки і математики ім. Я. С. Підстригача НАН України Макар Оксана.

Науковці Львівщини зазначають, що в уряді майже всі чиновники мають науковий ступінь з економіки чи математики, але це ніяк не впливає на поліпшення ситуації в країні.

«Наша акція – це протест відчаю, яка закликає очільників держави подивитися на той злиденний стан української науки. Виникає запитання, чи здатні урядові очільники зрозуміти потреби в науці, декларуючи інноваційний розвиток, створення новітніх технологій, ми бачимо, що немає розуміння з боку нашої держави. Чиновники не можуть зрозуміти роль математичної, прикладної, гуманітарної науки. Ми повинні відстоювати свою громадську активність», – сказав член-кореспондент НАНУ, директор Інституту прикладних проблем механіки і математики НАН України ім. Я. Підстригала, професор Роман Кушнір.

Підтримав акцію протесту науковців і голова Об'єднання профспілок Львівщини Роман Дацько.

«Виконавчий комітет Об’єднання профспілок Львівщини, який нараховує 333 тисячі членів профспілок нашої області, 28 обласних організацій і 3619 голів профспілкових організацій, цілковито підтримує науковців Львівської області. За 25 років нашої держави ми вже втратили 10 мільйонів населення, внутрішній валовий продукт знижується. Я вас підтримую, бо вважаю, що всі ваші вимоги є справедливими та законними», – зазначив Роман Михайлович.

Усеукраїнський мітинг науковці Львівщини називають безстроковим та закликають співробітників Національної академії наук з інших міст України вийти на вулицю та висловити свій протест. Якщо ж до вчених не прислухаються, то вони готові їхати до Києва.

Детальніше про проблеми науковців читайте в матеріалі «Вголосу» «Попередня влада знищувала армію, уряд Яценюка – науку»

ІА "Вголос": НОВИНИ