[media=138134,138135,138136,138137,138138,138139,138140,138141,138142,138143,138144,138145,138146,138147] 

Як уже розповідав «Вголос»,  сьогодні представники влади, учасники Революції Гідності, Герої російсько-української війни та їхні сім’ї, представники патріотичних організацій, студенти та інші містяни вшанували пам’ять Степана Бандери. Громадськість поклала квіти до пам’ятника Провідникові ОУН та спільно помолилася за Україну.

Після цього понад тисяча учасників заходу сформували спільну колону і рушили центром міста за маршрутом: пам’ятник С. Бандері - вул. Бандери - вул. Коперніка - просп. Свободи.

 

Громадськість несла із собою синьо-жовті та червоно-чорні стяги, протягом усієї ходи співала патріотичні пісні та вигукувала гасла: «Слава Україні - Героям Слава!», «Слава Нації! Смерть ворогам!», «Україна - понад усе!», «Разом - і до кінця», «Бандера і Шухевич - Герої України» та ін. Очолював урочисту колону оркестр Західного територіального управління Національної гвардії України, який під час ходи виконував Козацький і Повстанський марші, патріотичні пісні.

 

По маршруту руху колона кілька разів зупинялася, аби вшанувати пам'ять Героїв України і покласти квіти до пам'ятників та меморіальних таблиць. Вшанували, зокрема, пам'ять полковника Армії УНР, першого Голови ОУН Євгена Коновальця, Головнокомандувача УПА Романа Шухевича, композитора, автора державного гімну України «Ще не вмерла Україна» Михайла Вербицького, натхненника національного пробудження Галичини Маркіяна Шашкевича, патріарха Йосипа Сліпого, керівника Головного військового штабу УПА Олекси Гасина та полковника армії УНР Романа Дашкевича.

Завершилася урочиста хода на проспекті Свободи перед пам'ятником Кобзареві. Тут музичні оркестри області спільно виконали Державний гімн України, а також Повстанський та Козацький марші.

 

Перед громадськістю виступив голова Львівської облради Олександр Ганущин, заступник голови ЛОДА Ростислав Замлинський та міський голова Андрій Садовий. Додамо, що на вшанування пам'яті Степана Бандери Андрій Садовий не з'явився, хоча перед тим разом із керівниками області взяв участь у заходах на Личаківському кладовищі.

Перед присутніми виступив також голова Всеукраїнського Товариства політичних в'язнів і репресованих Петро Франко, зазначивши, що Україна буде квітуча і незалежна, якщо ми пам'ятатимемо про замордованих колись по тюрмах юних українських героїв, твердо стоятимемо на фундаменті національної свідомості і вклонимося нашій теперішній молоді, яке веде державу вперед.

Герой російсько-української війни, срібний призер Ігор Нескорених Дмитро Сидорук зазначив, що кожен з українців є героєм, адже працює на розвиток України:

«Сталося так, що сьогодні у нас війна. Багато хлопців отримали поранення і опинилися у інвалідних візках. Тим не менше, вони не скорилися, бо вони сильні духом, і захищатимуть свою державу надалі. Незламності і нескореності усім, а в єдності ми будемо сильними».

«Сьогоднішнє Свято Героїв - святе, - додав Герой АТО майор Геннадій Баденко. - Ми є нащадками тих, хто дивиться на нас зверху і пишається, що ми продовжуємо їхню справу. Ми повинні шанувати людей, які віддали своє життя за незалежну, вільну Україну на Донбасі. Ми мусимо шанувати всіх, хто втративши своє здоров’я, є серед нас, а також тих, хто не зміг прийти сюди через поранення та травми. Пам'ятайте живих, поранених і мертвих».

Завершились урочистості спільним виконанням Державного Гімну України.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ