[media=152186,152187,152188,152189,152190,152191,152192,152193] 

Проект розпочався у 2014 році, коли Луїджі разом з колегами зробив перші фотографії тих, хто постраждав від нацизму під час Другої світової війни. Для цього фотограф протягом року зустрічався з жертвами нацизму у Німеччині, Україні, Сполучених Штатах, Росії та Ізраїлі. Учасниками цього проекту є люди з різних міст та сіл, які під час війни були в'язнями гетто, концтаборів або остарбайтерами на примусових роботах у Німеччині.

Головна ідея проекту – представлення виставки громадськості поза будь-якими бар'єрами, прагнення зробити фотографії доступними всім. Це прагнення автор реалізував у якості та розмірах портретів (2х3 метри), чим зміг передати непростий досвід та емоції цих людей. Протягом року автор зробив 200 фотопортретів, з них – 60 в Україні, а на самій виставці представлено 50. Більше того, проект складається ще з книжки та мобільного додатку «Lest we forget». Книжка була представлена у 2016 році та номінована на Німецьку премію як найкращий фотоальбом. Наразі Луїджі працює над створенням документального фільму «Проти забуття», який буде складатися з фрагментів інтерв'ю, які він знімав протягом всієї подорожі. Частинку цього фільму можна буде побачити вже завтра, 15 серпня, в межах фестивалю «Ніч у Львові».

«Саме через емоції можна спонукати людей до подальших дій. Ви уявіть, якщо б ці портрети були маленькі, тоді люди на них не сприймалися б так, як є зараз. Головною мотивацією для створення цього проекту було те, що зараз у світі відбувається якийсь підйом агресії, тому про це не можна не говорити. Одна жінка – учасниця проекту, яка пережила ті страшні часи, сказала мені: «Той народ, який забуває свою історію – змушений пережити її знову», - розповідає Луїджі Тоскано.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ