[media=123528,123529,123531,123532,123533] 

Організатори події за допомогою плакатів розповідають про ідентичність та історичну пам’ять, культурне, мистецьке і наукове життя української меншини у Польщі, інформує кореспондент «Вголосу».

Ця виставка проходить під патронатом віце-маршалка Варміно-Мазурського воєводства Мирона Сича і на ній представлено експонати, які зібрали ректор Львівського інституту менеджменту, доктор економічних наук Мирон Янків, який упродовж 2011 – 2015 років працював генеральним консулом України у Гданську. Саме ті заходи, які особисто відвідував Мирон Янків, і стали основою виставки. «Коли приходиш на такі заходи, які проводять українці, відчуваєш гордість», – зазначив організатор виставки під час її відкриття.

Мовою понад 90 плакатів ілюстровано різноманіття заходів, які проводять українці в Польщі для збереження української мови, українських цінностей, розповідають про те, як українська громада в Польщі підтримує воїнів АТО, допомагає в їхньому лікуванні та реабілітації. Це плакати про фестивалі, конкурси, ярмарки, дні культури, концерти, мистецькі зустрічі, відзначення шевченківських днів тощо.

Спільно з плакатами на виставці представлено добірку книжок, які відображають драматичні сторінки з історії українців у Польщі, зокрема депортації з їхніх етнічних земель під час сумнозвісної операції «Вісла», руйнуванню церков, а також видання про духовне, мистецьке, літературне і наукове життя українців у Польщі.

На презентації були присутні студенти Львівського інституту менеджменту, представники громадськості, зокрема суспільно-культурних товариств, які об’єднують українців, депортованих з колишніх етнічних українських земель. 

Виставку експонуватимуть протягом місяця. 

ІА "Вголос": НОВИНИ