[media=127937,127939,127941,127943,127946,127949,127952,127955,127958,127959,127961,127963] 

Як повідомляє кореспондент «Вголосу», біля Палацу Потоцьких підняли прапори Європейського Союзу та України за участю почесної варти Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

На офіційній церемонії були присутні керівництво області та міста, голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський, дипломати і громадськість Львівщини.

Під час промови Ян Томбінський пригадав декларацію міністра закордонних справ Франції Роберта Шумана, датовану 9 травням 1950 року, і відзначив що саме ця дата вважається відправною точкою на шляху до єдиної мирної Європи.

«Робер Шуман вже тоді був далекоглядною людиною, оскільки через 5 років після трагічної війни, почав говорити про єднання з тими країнами, що були по іншу сторону залізної завіси, під комуністичним тоталітаризмом. І сьогодні я бачу два прапори поруч, що складаються з однакових кольорів – синього і жовтого,  бачу українську зірку над європейську прапором. І дуже приємно, що нарешті ми можемо говорити про європейське майбутнє для України», – підкреслив голова Представництва ЄС в Україні.

Разом із цим він наголосив, що на шляху до Європи українці мають здолати багато перешкод і бути впевненими.

«Сьогодні українці платитимуть драматичну ціну за свій вибір – іти європейським шляхом. Тож я бажаю всім, хто стоїть сьогодні на захисті української державності, перемоги. Щоби жертви, які несе Україна, стали гідним результатом для майбутніх поколінь. Мрію, щоби Україна була спроможною і суверенною країною в великій сім’ї європейських вільних народів», – підсумував Ян Томбінський.

Згодом після офіційної церемонії, для учасників заходу і гостей міста виступили відомі львівські музиканти, вокалісти і музичні колективи.

Нагадаємо, в рамках святкування Дня Європи у парку імені Івана Франка діти малювали на асфальті своє бачення Європейського Союзу. Окрім цього, представники ГО «Молода дипломатія» підготувала квест на знання мешканців та гостей міста про Європейський Союз.

Як писав «Вголос», до Дня Європи у соціальних мережах стартував новий флешмоб.

ІА "Вголос": НОВИНИ