[media=122192,122193,122194,122195,122196,122197,122198,122199,122200] 

Про це повідомив кореспондент «Вголосу».

Майже рік тривали лише обіцянки та імітація процесу будівництва першого будинку для сімей учасників АТО, і нарешті ситуація зрушилася з місця. На урочистості сьогодні прийшли як духовенство, так і мер Львова Андрія Садовий зі своїми підлеглими, представники волонтерських організацій, депутатського корпусу та й самі бійці. Спільно вони заклали капсулу в майбутній фундамент.

Як розповів директор ЛКП «Рембуд», що є замовником будівництва, Віктор Писаренко, перший будинок матиме 53 квартири, 6 поверхів, три під’їзди, а також допоміжні приміщення. У лютому на тендері генпідрядником було обрано ТзОВ Салон «Архітектура. Будівництво. Дизайн» та «Прогрестехбуд», що прокладатиме інженерні мережі.

«Роботи з прокладання інженерних мереж уже розпочато, також вирито 60% котловану, йде підготовка під залізобетонний каркас. Загалом будинок заплановано здати наприкінці листопада – у грудні 2016 року. Будівництво наступного будинку планують розпочати наприкінці літа – на початку осені. Він має бути 5-поверховий на 30 квартир, його заплановано здати у І-ІІ кварталі 2017 року», – розповів Віктор Писаренко.

Також він запевнив, що фінансування на сьогодні достатньо. «Зараз в ЛКП «Рембуд» є кошти на 80% будівельно-монтажних робіт. Цього року в бюджеті заплановано ще 20 млн грн, щоб ми могли завершити цей будинок і розпочати наступний», – додав він. Усі квартири в будинку є двокімнатними, в середньому 67 кв. м. Середня вартість будівництва одного метра квадратного становить 7800 грн.  Однак, хто житиме тут, наразі не визначено, лише задекларовано, що перші квартири буде роздано сім’ям загиблих бійців і важко пораненим. Це підтвердив сьогодні й міський голова. Свою затримку з будівництвом житла він намагався виправдати затяжними тендерами.

Директор фірми-генпідрядника Максим Потюк запевнив, що вартість будівництва одного метра квадратного в розмірі 8-9 тис. грн на сьогодні є цілком ринковою. Він також додав, що техніки і працівників у них достатньо, тому затримок не передбачають. Також генпідрядник зізнався, що не здогадувався, що цей проект настільки заполітизований.

Демобілізований боєць 24 бригади Костянтин Дерюгін вважає, що пікети учасників АТО таки дали результат і процес будівництва зрушив з місця.

«Якщо на очільника міста не натиснути, то роблять усе дуже повільно. Ми всі пам’ятаємо його обіцянку, що у квітні цього року мало бути вже вручення ключів від квартир. А станом на сьогодні лише риють котлован», – каже боєць.  Однак, як додає його побратим Олег Дудок, у бійців з’явилася хоча б якась надія, що два роки балачок перейшли в реальні дії. «Один будинок не вирішить питання всіх тих, хто стоїть у квартирній черзі. Але ми тиснули – і це результат наших спільних дій, а далі в нас є домовленість, що контролюватимемо це будівництво, ставитимемо питання замовникам, генпідрядникам», – каже він. І хоча для цих хлопців житла в цьому домі не передбачено, вони зізнаються, що вболівають за своїх побратимів, за ті сім’ї, які втратили годувальників, за тих, хто втратив кінцівки. «Наш головний обов’язок – подбати про них», – каже Олег Дудок.

Депутат Львівської міської ради Андріян Гутник також вважає: якби мерія не зволікала, замість котловану на цьому місці було б уже збудовано кілька поверхів. «Використання коштів, які сюди вклали, досі під питанням. Саме тому на минулій сесії «Свобода» звернулася до Антикорупційного бюро, щоб воно здійснило перевірку. Адже ми переконані: якщо будівництво буде під пильним контролем і НАБУ,  і правоохоронців, це зможе не лише пришвидшити процес, а й поліпшити якість робіт», – каже депутат.

За його словами, і волонтери, і бійці констатують факт, що торік набагато швидшою була реалізація цього проекту. «Дещо не так відбулося, як би хотілося. Тому від нинішньої церемонії складається враження, що це трохи окозамилювання, бо за виділені нами кошти ще торік можна було, хай не завершити весь проект, але принаймні збудувати кілька поверхів», – наголосив Андріян Гутник.

Нагадаємо, всього заплановано 4 будинки на 210 квартир. Віктор Писаренко також запевнив, що за порушення термінів здачі в експлуатацію передбачено штрафні санкції. Наприкінці літа заплановано також будівництво під’їзної дороги до цього будинку, а «Львівобленерго» має збудувати за свій кошт трансформаторну підстанцію на 40 мегават.

ІА "Вголос": НОВИНИ