[media=164037,164038,164039,164040,164041,164042,164043] 

Про це повідомив кореспондент «Вголосу».

На початку жовтня у львівському міському пологовому будинку 3№ Тетяна Свінціцька народила мертву дитину. За словами матері, усі факти свідчать про те, що дитина загинула через лікарську недбалість. «Вагітність проходила нормально, 30 вересня я поступила у пологовий. За результатами УЗД, було виявлено згущення вод та маловоддя і лікар-УЗДист повідомила, що вже час народжувати. Тим паче, що прогнозований термін пологів настав ще 26 вересня. На це моя лікарка О. Колодій відповіла, що ще не час і все в нормі. Майже такі самі відповіді були на мої різні запитання до 3 жовтня», – розповідає Тетяна. Надвечір у дівчини посилились болі, але лікарка порадила їй добре виспатись, дала обезболююче та ще одну таблеточку, як виявилося згодом, це був препарат  «Гінепрал», який пригнічує пологову діяльність. «Зранку я почала відчувати, що дитина поводить себе не як завжди, подзвонила до лікарки, на що та відповіла, що вона зайнята. Я не стала її чекати і побігла до іншого лікаря, який зробив КТГ і сказав, що немає серцебиття у дитини», – розповідає зі сльозами Тетяна.

Трагедія підняла масштабну хвилю обурення у соціальних мережах, жінки, які свого часу пережили подібне горе, прийшли на підтримку Тетяни під стіни ЛОДА. І хоча третій пологовий будинок знаходиться у підпорядкуванні міста, вони закликали чиновників усіх рівнів навести лад у всіх пологових будинках області та припинити кругову поруку лікарів.

«Ми вимагаємо, щоб висновки експертизи були правдивими і ми їм могли довіряти, бо у багатьох випадках вони фальсифіковані», – каже Тетяна. Результати її експертизи будуть впродовж місяця, а на час розслідування породілля та всі, хто прийшов на її підтримку,  вимагають відсторонити від роботи лікаря.

Згодом жінки одна за одною почали ділитися з журналістами своїми історіями: «Моя трагедія трапилася у суботу. У четвер слухали серцебиття дитина і медик повідомила, що серцебиття уповільнене. На що моя лікар лише відмовила, що хлопчик заснув. Наступного дня живіт почало різати, але лікар лише дала знеболювальне, бо була дуже втомлена. Наступного дня серце у дитини перестало битися і я народжувала вже мертву дитини», – розповідає Юлія Мигаль.

«Це було торік 1 січня. У пологовий я приїхала з сильними болями в животі. Це була третя ночі. Чергова лікарка оглянула і сказала: «Девочки, может хватит уже на сегодня?» Сказала, що нічого страшного, я просто стурбована, виписали знеболювальне, з тим і відправили додому. Та біль не припинився, коли я через декілька годин приїхала в лікарню, дитина вже була мертва. Мені сказали в пологовому, що я тут не перша така і не остання. Тому ми прийшли сюди, щоб наша влада прийняла хоч якісь міри. Ми для них, як мурахи, але, можливо, гуртом ми доб’ємося чогось, заради наших майбутніх дітей», –  розповіла Вікторія Сеник.

Пізніше жінки разом з дітьми  намагалися ввійти всередину у ЛОДА, та охорона на вході зухвало їх не впускала, як і журналістів. Лише під натиском громадських активістів, вони таки потрапили туди.

ІА "Вголос": НОВИНИ