[media=165009,165010,165011,165012,165013,165014] 

Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

В урочистих заходах взяли участь Надзвичайний та Повноважений посол України в Польщі Андрій Дещиця, генеральний консул України в Любліні Василь Павлюк,  українці, які проживають в Польщі, а також представники громадських організацій Надсяння, Підляшшя, Бойківщини та Лемківщини.

Місто Холм, яке було засноване ще у ХІІІ ст королем Данилом Галицьким, для урочистостей було вибране не випадково, адже саме тут народився історик, громадський та політичний діяч Михайло Грушевський. 

Під час урочистих заходів українська делегація відвідала Православну кафедральну церкву св. Івана Богослова, де був охрещений Михайло Грушевський, взяла участь у Божественій Літургії з нагоди свята Холмської ікони Божої Матері та у панахиді і освяченні хреста в пам'ять Михайла Грушевського. Також відбулося покладання вінків до меморіальної дошки на будинку по вулиці Сінкевича, 8, де проживав Грушевський. 

«Одним із тих етапів, який був у багатовіковій історії України, був етап Української Народної Республіки, власне керівником якої був Михайло Грушевський. Через те, нам потрібно вшанувати пам'ять, примножувати її, розвивати, і бути вдячним за те, що ми маємо нашу державу завдяки  також тим героям, яку боролися за неї в попередні роки», – зазначив Надзвичайний та Повноважений посол України в Польщі Андрій Дещиця.

«Михайло Грушевський – це велична постать в нашій українській історії, це перший Президент України. Такі заходи потрібно робити, це є промоція нашої країни на території іншої держави. Всі українці, не тільки дипломатичний корпус, але всі українці, які перебувають за межами своєї держави, повинні бути, в якісь мірі, промоутерами своєї країни, рекламувати її. І тоді, про нас будуть знати більше доброго, а не тільки про війну на Сході України, чи Чорнобиль», – резюмував генеральний консул України в Любліні Василь Павлюк.

ІА "Вголос": НОВИНИ