[media=167349,167350,167351,167352,167353,167354] 

Про це повідомляє власкор «Вголосу».

Інформаційно-просвітницька акція проводилася Альянсом громадського здоров’я та ГО «Мавіком» за сприятння Громадської ради при ОДА з нагоди щорічної всеукраїнської акції до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами в рамках кампанії «Вимагаємо лікування!».

Охочі лучани та гості міста могли з 11:00 до 16:00 безкоштовно та анонімно пройти експрес-тестування на вірусний гепатит С й отримати фахову консультацію лікарів щодо профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів.

«Людина за допомогою цього тесту зможе за 10 хвилин отримати результат про те, чи є в неї гепатит, чи немає. У нас дуже невтішна статистика, яка свідчить про епідемію в Україні і, зокрема, на Волині. Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що в Україні 5% населення має гепатит С. У Луцьку 235 тис. населення, тому приблизно 10 тисяч осіб можуть мати гепатит у той час, коли офіційно на обліку стоїть на Волині орієнтовно 1,5 тисячі людей. Багато людей не хочуть ставати на облік, але це здебільшого поширюється серед благополучного населення», - заявила координатор акції на Волині Мар’яна Сорочук.

Мар’яна Сорочук повідомила статитику минолурічних тестувань, адже ця акція у Луцьку проходить втретє.

«У середньому минулого року тестувалися люди віком від 30 до 35 років і тестування було більше направлене на учасників АТО, оскільки вони безпосередньо мають поранення, стикаються з випадками порушень шкірних покривів. Тоді позитивний результат мали близько 5% і це порівняно небагато. Позаминулого року кожен 8 протестований був з позитивним результатом на гепатит С, що дуже тривожно. Люди дізнавалися про це вперше. Усього за день тестували більше 200 осіб», – розповіла вона.

Координатор акції зауважила, що гепатит С – підступна хвороба, адже її симптоми не такі очевидні, як у інших хвороб, проте вона виліковна.

«Самі прояви гепатиту не є настільки очевидними, оскільки людина просто втомлена, роздратована, не висипається. Більшість з нас може так про себе сказати, тому варто подбати про своє здоров’я, перестрахуватися і впевнитися, що вірусу немає. Він може спати 10-20 років і за цей час печінка потроху руйнується. Ми можемо нести загрозу не тільки собі, а й нашим близьким, бо це передається і через кров, і статевим шляхом. Гепатитом С можна заразитися і в стоматолога, і на манікюрі, якщо неправильно стерилізують інструменти. У нас чомусь поширений міф, що гепатит не лікують, але це неправда. У нас лікуються і зі значно серйознішими типами гепатиту. Препарати нового покоління швидше лікують і не мають протипоказань», - розповіла Мар’яна Сорочук.

Координатор акції обурилась, що наразі в Україні лікують препаратами, які за 24 тижні лікування обходяться у понад 4 тис. доларів.

«Якщо лікувати новими препаратами, то цей курс скорочується до 12 тижнів  і вартує 2,5 тис. доларів. Це суттєва різниця. Це дешевше, швидше, без протипоказань і 97% гарантованого виліковування. Але в будь-якому разі не треба боятися робити цей тест і в разі позитивного результату – лікування», – підсумувала вона.

ІА "Вголос": НОВИНИ