[media=114296,114298,114299,114301,114303,114305,114307,114308,114310,114311,114312,114313,114315] 

Участь в акції взяли кілька сотень людей, повідомляє кореспондент «Вголосу».

Захід розпочався із міжконфесійної молитви за соборність та неподільність України. Після цього розпочалося віче.

Під час свого виступу боєць батальйону «Карпатська Січ» Юрій Черкашин (Чорнота) зазначив, що до початку російської війни проти України День Соборності для українців був святом, коли українці об’єднали частини держави, коли ментально об’єдналась українська нація.

«Сьогодні, відзначаючи це свято, актуальною є тема об’єднання українських земель, але вже військовими методами, бо ми є державою, яка перебуває у стані війни. На жаль, сьогодні частина українського суспільства забула про війну, думає, що живе у мирній державі», – сказав Юрій Черкашин.

«Люди забули, що кожен українець, який живе на мирних територіях, може жити спокійно лише тому, що на сході в окопах є тисячі українських військових, які, не дивлячись на погоду та «режим тиші,  тримають своїми руками осатанілого ворога, не допускають його окупувати іншу територію України, що Львів чи Київ перетворилися у Піски. На жаль, більшість українців забули про те, кому вони завдячують своїм життям. Тому для нас сьогодні День Соборності – це день духовного, психологічного, ментального єднання українців, які мають розуміти, що ми є воюючою державою і кожен наш солдат потребує підтримки», – додав він.

Голова ЛОО ВО «Свобода», докторант НУ «Львівська політехніка» Йосиф Ситник у свою чергу зазначив, що українці мають єдність і демонструють її у різний спосіб, в різних моментах своєї історії.

«Ми єднаємось у різний спосіб: через віча, живі ланцюги, проведення акцій по всіх теренах України. Однак маємо пам’ятати і робити уроки із нашої історії. Один із таких уроків має бути висновок про те, що найбільшою нашою проблемою, яка завжди руйнувала соборність України, – цю проблему Липинський визначив, як малоросійство. Це наша хронічна історична проблема, якою заражена українська влада. Наша влада намагається почути голос будь-кого, але не українців. Тому ми мусимо розраховувати на єдність та силу народу, на нашу віру та правду», – сказав «свободівець».

Він додав, що головною метою для народу зараз має бути відродження духовної соборності, адже у духовній єдності є українська сила.

Організатори акції до Дня Соборності підтримали резолюцію, в якій вимагають проведення національного круглого столу для досягнення загальнонаціональної згоди в основних положеннях державної доктрини, як платформи для побудови потужної соборної держави Україна. Серед головних положень учасники акції бачать: недоторканість кордонів України включно із Кримом та Донбасом, але без особливого його статусу; єдина державна мова, як основа державної єдності та гарантія прав національних меншин; план-календар економічних та політичних реформ; підготовка вступу України до НАТО та ЄС, як безальтернативний шлях розвитку країни; програма реальних заходів для об’єднання українських церков у єдину помісну церкву.

«Ми вимагаємо у Верховної Ради таких першочергових кроків: відставки Яценюка, Шокіна, Авакова та Муженка; припинення цькування і дискредитації патріотів і притягнення до відповідальності тих, хто вчинив і чинить злочини проти України. Вимагаємо негайної ратифікації Римського статуту – базової складової судової реформи; усунення із так званої тристоронньої групи Леоніда Кучми, який веде безплідні перемовини у Мінську; створення державної інституції контрпропаганди із реальним фінансуванням та ухвалення ефективних законів для боротьби із корупцією», – йдеться у резолюції.

Організували акцію обласне товариство «Просвіта» ім. Т. Шевченка, Центр національного відродження ім. Степана Бандери, Всеукраїнське товариство політичних в'язнів та репресованих, Всеукраїнське об'єднання ветеранів, Молодіжний національний конгрес, Ліга українських жінок, ОУН, НРУ, КУН, ВО «Свобода»,«Громадянська позиція», Союз українок.

ІА "Вголос": НОВИНИ