[media=126898,126900,126903,126905,126907,126910,126912] 

Про це інформує власкор «Вголосу».

Традиційно в цих заходах узяли участь численні делегації з Іваничівської та Горохівської районних, Луцької міської та районних організацій ВО «Свобода», депутати обласної та міських і районних рад від «Свободи», представники влади та громадськості.

У своєму виступі один з організаторів цих заходів, голова Іваничівської районної ради, «свободівець» Андрій Бадзюнь наголосив: «Ті, хто спочиває вічним сном, не побачили Україну як державу, але вони боролися з лютими ворогами до кінця, їм було байдуже, скільки їх загине. В тяжкій та жорстокій боротьбі вони вірили, що встане Україна, світло правди засвітить і «помоляться на волі невольниці діти»… Але заради майбутнього нації ми не маємо права на зневіру, адже героїчні прадіди залишили нам приклад самовідданого служіння людям, відважної боротьби та перемог. Україна буде вільною – не маймо ані крихти сумніву в цьому! Українці переможуть – як перемагали в українській історії вже не раз! І наші діти житимуть у справді заможній, сильній і самодостатній Україні. Але ми, дорослі, не маємо права просто чекати такої України, нам треба за неї боротись!»

Перший заступник голови Волинської обласної ради, «свободівець» Олександр Пирожик відзначив, що, мабуть, немає на Волині більш пам’ятного місця, що увібрало в себе настільки глибинний зв’язок поколінь, як урочище «Прощаниця».

«Для українців це – один із вселенських енергетичних стовпів, які з’єднують землю з небом. Які дають усвідомлення тлінності та неминучості земного шляху, але й віру в те, що не буває більшої жертовності та всепрощення, ніж загинути за друзів своїх, свої родини і свою землю. Дух «Прощаниці» – це той величний духовний поклик, що викристалізувався і закарбований для майбутніх поколінь у «Декалозі українського націоналіста»: «Я – Дух одвічної стихії, що зберіг Тебе від татарської потопи й поставив на грані двох світів творити нове життя. Здобудеш Українську Державу, або загинеш у боротьбі за Неї».

На мітингу-реквіємі також виступили заступник голови Луцької міської організації ВО «Свобода» Богдан Богонос та голова Горохівської районної організації ВО «Свобода» Валентина Магурчак. Пані Валентина представила присутнім мешканку Австралії, українку за походженням Юлію Секлій, яка саме гостює на Волині. Її патріотичний виступ українською мовою з помітним акцентом виявився особливо хвилюючим і символічним.

Після завершення віча Андрій Бадзюнь вручив відзнаки та грамоти переможцям й учасникам молодіжного козацького таборування та запросив учасників заходів у «Прощаниці» відвідати відкриття пам’ятної дошки загиблиму в російсько-українській війні мешканцю села Милятин Михайлу Грицюку.

ІА "Вголос": НОВИНИ