[media=159485,159486,159487,159488] 

Популярне американське видання Vogue відзначило великий внесок України у світову моду. Про це пише Ліана Сетенштайн у Vogue.

Авторка запевняє, що вплив української моди на світові подіуми набагато більший, ніж думають інші. Українські мотиви, за її словами, вже давно впливають на світові тенденції.

Взяти хоча б традиційні вишиванки, які повернулися в повсякденне життя українців на тлі революції 2014 року, а потім стали міжнародним трендом вуличної моди. Років за десять до цього, навесні 2006 року, вишиванки вже з'являлися в колекції французького дизайнера Жана Поля Готьє, - пише Ліана Сетенштайн.

 Моделі у вишиванках, одягнутих під елегантний піджак свого часу популяризував відомий український поет XIX ст. Іван Франко.

Зараз вишиванки епізодично фігурують в колекціях відомого модного будинку Gucci. А у вбраннях Valentino були помічені істинно українські предмети одягу – традиційні для Прикарпаття жупан і лейбик (вишита жилетка).

Українські мотиви в моді - це не лише фольклорний вплив. Зокрема, Асгарду, західноукраїнське жіноче бойове мистецтво, відкрито цитували в своїх колекціях дизайнери Прабала Гурунг і Гарет П'ю у 2013 році, - зазначає авторка.

Україна продовжує надихати світових дизайнерів і сьогодні. Приміром, борщагівську вишивку(великі, широкі, вишиті візерунки на рукавах) можна впізнати в колекції відомого італійського бренду Sportmax. Аналогічне вбрання ХІХ ст. можна побачити в музеї Івана Гончара в Києві.

Один з останніх проявів українських мотивів з’явився на показі міжсезонної колекції бренду Dior - нео-фольклорна вишивка на джинсових спідницях, ніби взята з одного з традиційних українських весільних символів - рушника, - каже журналіст.

Сьогодні український вплив не зменшується. Для осені 2016 року, у Sportmax представлені сукні, які були схожі на борщівську сорочку. Майже ідентична версії 19-го століття зберігається в архівах музею Івана Гончара у Києві.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ