[media=125676,125677,125678,125680,125681,125682,125683] 

Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив директор комплексу «Оскар» Геннадій Галабурда, передає кореспондент «Вголосу».

За його словами, дельфіни були у вкрай важкому фізичному стані: виснажені та хворі. Нині морські тварини почали потроху адаптуватися до нових умов.

«Дельфіни приїхали до нас у досить виснаженому стані, з численними ураженнями шкіри, які спровокувала неякісна вода в басейні, та язвою шлунка в однієї самочки через неякісне харчування. Поясню, що стан дельфінів залежить від двох складових – середовища, в якому вони мешкають, тобто води, й раціону харчування, тобто риби, яку вони їдять. Судячи з аналізів води басейну, в якому вони перебували раніше, вона не була достатньо соленою. Замість показника 20 міліграмів солі на один літр, у ній було менше ніж 12. Другий фактор – організм тварин був зневоднений, через це наші ветеринари наполегливо працюють над тим, щоб розрідити ссавцям кров завдяки розширенню раціону харчування: годуємо їх жирними сортами риби. Якщо раніше раціон дельфінів складався з двох видів риб, то тепер із шести», – розповів директор комплексу.

Своєю чергою, директор санаторію «Поділля» у Хмільнику Анатолій Реп'ях пояснив, коли і як дельфіни потрапили до них. Він зазначив, що 2011 року власник дельфінів Борис Когут, який є приватним підприємцем «Доктор Дельфін», уклав із санаторієм договір оренди басейну, в якому утримував аж 5 дельфінів. Підприємець обіцяв, що впродовж року побудує власний дельфінарій і забере тварин, але цього не сталося.

«Через те, що наш басейн потребував капітального ремонту, про що ми неодноразово попереджали власника дельфінів, між нами було підписано у двосторонньому порядку гарантійний лист, відповідно до якого Борис Когут до 1 жовтня минулого року мав вивезти цих тварин. У разі порушення умов договору, за санаторієм залишалося право розпоряджатися і самостійно перевозити дельфінів, бо наш басейн уже був в аварійному стані: обвалилася стеля і плитка. Тож ми знайшли кращі умови, звернулися до волонтерів з проханням допомогти з перевезенням тварин і зробили це», – відзначив директор санаторію.

Співзасновник мережі дельфінаріїв «Оскар» Тарас Чекурда запевнив, що дельфіни нормально перенесли поїздку й нині проходять перший курс реабілітації та лікування. Далі ветеринари діятимуть за обставинами. Водночас він сказав, що з волонтерами є домовленість про матеріальну допомогу, пов’язану з лікуванням, харчуванням і утриманням морських тварин у дельфінарії.

«Сподіваюся, що протягом 2-3 тижнів стан здоров'я дельфінів стабілізується, утім прогнози давати зарано», – підкреслив співзасновник мережі.

Він також додав, що наразі в дельфінарії розглядають варіант подальшого утримання цих тварин.

«За 5 років власник дельфінів не створив їм належних умов, до Хмільника вони також не можуть повернутися, бо басейн й умови утримання там не витримують жодної критики. Скадовськ також більше не може прийняти тварин, бо дельфінарій переповнено, тому тепер акцент номер один – Львівська область. У нас є сучасний басейн із морською водою і достатньо місця для цих двох унікальних дельфінів», – підсумував він.

Нині самки ссавців перебувають на карантині. Їх відмежували від постійних мешканців дельфінарію через ризики поширення інфекцій. Як зазначають тренери, у перший день після перевезення на тлі стресу тварини відмовлялися їсти, проте тепер обидві «дівчинки» щодоби з’їдають по 6 кг замороженої риби.

«Новий басейн, нові умови, зовсім інша вода – морська. У дельфінів уже більше зацікавленості, вони стали активними, починають нам довіряти», – зазначила тренер дельфінів.

ІА "Вголос": НОВИНИ