Кожної осені 20 листопада іспанські націоналісти вшановують пам'ять організаторів та очільників боротьби за соціальну і національну справедливість та територіальну єдність своєї країни під час Громадянської війни 1936-1939 років.

Як відомо, 20 листопада 1936 року прокомуністичні бойовики стратили 33-річного Хосе Антоніо Прімо де Ріверу - засновника націоналістичної партії соціального спрямування "Іспанська Фаланга". А рівно через 39 років, 20 листопада 1975-го, в Мадриді помер 82-літній каудільйо Іспанії - генералісимус Франсиско Франко.

До минулого місяця їхні могили знаходилися  поруч з базилікою меморіального комплексу Долина Полеглих, який розташований у гірській місцевості на відстані  50 кілометрів від столиці Іспанії. Відповідно, щорічні пам'ятні заходи по вшануванню обох лідерів іспанської звитяги відбувалися одночасно і в одному місці.

Однак 24 жовтня цього року уряд Королівства Іспанія, очолюваний червоним соціалістом Санчесом, всупереч волі родичів, провів ексгумацію і перепоховання останків Франсиско Франко - https://vgolos.com.ua/…/24-zhovtnya-den-ispanskoyi-ganby_10… . Таким чином, віднині іспанські патріоти віддаватимуть почесті достойним у різних місцях. Зокрема, 20 листопада католицькі священики відслужили панахиди у Долині Полеглих та на цвинтарі в Ель Пардо.

Разом з тим, найпотужніший захід очікується наступної п'ятниці - 22 листопада, коли о 21 годині в Мадриді розпочнеться традиційний марш Фаланги на знак пошани Хосе Антоніо Прімо де Рівери під гаслом «Хосе Антоніо, присутній! За єдність Іспанії». До ранку націоналісти планують дістатися Долини Полеглих, де будуть проведені урочистості (на відео можна побачити фрагмент початку минулорічного маршу Фаланги - ІЧ МОУН).

А вже наступного дня, як повідомляє видання «El Español», перед входом у ту ж Долину Полеглих, відбудеться маніфестація прокомуністичних угруповань, які вимагатимуть від уряду знищення на будівлях меморіального комплексу символів Іспанії часів каудільйо Франко, які вони називають фашистськими, а також демонтажу 108-метрового хреста, що височіє на скелі поруч із базилікою, та перетворення цього сакрального для іспанських патріотів місця у музей антифашистської боротьби...

На підставі вищевикладеного можна зробити тривожні висновки: Іспанія, яка понад 7 століть вела боротьбу за незалежність від арабського світу, а відтак створила імперію, де ніколи не заходило сонце, сьогодні переживає черговий критичний період своєї історії, коли привиди комунізму і сепаратизму реінкарнуються на очах та створюють ральну загрозу територіальній цілісності і конституційному ладові Королівства на території Піренейського півострова.

©️ Іван Вовк - головний редактор Інформаційний часопис МОУН, голова Всеіспанської ГО Українська Патріотична Асоціація «Воля»

ІА "Вголос": НОВИНИ