Національний університет Австралії змоделював сім сценаріїв розвитку ситуації з коронавірусів на планеті. У гіршому з них, населення скоротиться за перший рік на 68 млн чоловік, а світовий ВВП втратить $9 трлн.

Про це йдеться на сайті університету.

Вчені розробили сім моделей, залежно від того, як буде розвиватися епідемія. Врахували безліч змінних: чи вдасться знайти вакцину, чи буде коронавірус повторюватися щороку, як швидко він буде поширюватися в цьому році, чи буде поширюватися інфекція влітку при високій температурі повітря і т.д.

Перший сценарій є найбільш позитивним, останній - найгірший з можливих.

За даними досліджень, людські втрати можуть скласти від 279 тисяч до 68 млн осіб. Тобто навіть при позитивному сценарії, впевнені в університеті Австралії, померти від коронавируса можуть ще близько 275 тис. чоловік (з огляду на смертність на даний момент).

Зазначається, що така кількість загиблих буде лише в перший рік епідемії. Таким чином, на даний момент вірус завдав лише десяту частину від ймовірних втрат.

Навіть в «сценарії низького ступеню тяжкості» завдання шкоди для світового ВВП буде становити  $ 2,4 трлн. Витрати різко зростають з підвищенням рівня серйозності, при цьому найвищі потенційні витрати для світового ВВП зростають до $ 9 трлн.

Вчені закликають до скоординованої політики реагування на вірус, а також до збільшення інвестицій в практику охорони здоров'я в усіх країнах.

«Всі великі країни мають брати активну участь. Уже занадто пізно намагатися закрити кордони, як тільки ця хвороба пошириться в багатьох інших країнах і почнеться глобальна пандемія», - йдеться у дослідженні.

Нагадаємо, коронавірус обвалив доходи світових авіакомпаній.

[media=96458,96460]

ІА "Вголос": НОВИНИ