Протягом останніх п'яти місяців львівські ветерани АТО вивчали питання розміщення російського консульства у Львові. Під час такого дослідження стало відомо, що представництво країни-агресора за адресою вул. Костя Левицького, 95 знаходиться незаконно та оголосили цю територію окупованою РФ.

Зауважимо, що першими незаконність роботи російського консульства за на вулиці Костя Левицького встановили журналісти програми Zмови на телеканалі НТА. Повний випуск розслідування можна переглянути на Youtube каналі проєкту. 



Сьогодні, під час пресконференції ветерани АТО разом з громадськими активістами пояснили чому саме намагаються закрити російське консульство у Львові.

Як відомо, учасники російсько-української війни звернулись до Міністерства закордонних справ України за інформацією щодо розміщення представництва РФ у Львові, за адресою Костя Левицького, 95. У міністерстві відповіли, що розміщення консульства за такою адресою є незаконним.

Розміщення Генерального консульства у Львові за вищевказаною було реалізовано російською стороною в односторонньому порядку з порушенням статті 4 Віденської конвенції про консульські відносини 1963 року та норм положення “Про порядок розміщення дипломатичних представництв консульських установ іноземних держав, представництв міжнародних організацій та представництв іноземних організацій держави-агресора в Україні" затвердженого Кабінетом Міністрів України 20 лютого 1995 року. Станом на сьогодні МЗС України не давало офіційного дозволу на розміщення генерального консульства РФ у Львові за вищевказаною адресою” - йдеться у відповіді від МЗС України

Юристки Руслана Шумелда та Тетяна Могінська також розповіли про незаконне розміщення Генерального консульства РФ у Львові. За словами Руслани Шумелди, на дану ділянку у Львові немає жодного правоустановчого документа. Такі висновки будуються не лише на кадастровій карті, а й на рішеннях Львівської міськради. Адже, як відомо, на засіданні Виконавчого комітету ЛМР 6 липня 2001 року було прийнято рішення, яким погодили перелік земельних ділянок місцевого призначення, що підлягають продажу у Львові. За змістом цього рішення випливає, що територія за адресою Костя Левицького, 95 передбачалась для можливого продажу ОСББ ”Анна” для обслуговування житлового будинку. Пізніше, тим же комітетом було прийнято рішення, відповідно до якого передбачалось продати земельну ділянку ОСББ “Анна”.

Цікавим є також те, що ця територія входить до зони історичного середовища, на якій до відповідно до законодавства заборонено проведення будь-яких робіт. Але це також нікого не насторожує”, каже юристка

Як повідомила Тетяна Могінська, у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно їм надали інформацію, згідно з якою перший раз власність на це майно з’явилась у 2003 році. Власником був Рудий Євген Володимирович, на підставі дарування. Як правовласності на п’ять нежитлових приміщень, що знаходяться за цією адресою, виникло первинно залишається невідомим. 

Відповідно до даних містобудівного кадастру та публічної кадастровою карти на дайній території знаходиться 5 будівель і жодних відомостей, щодо законного спорудження їх немає”, – каже юристка

Протягом останніх років Росія дуже часто втрапляє у міжнародні дипломатичні скандали. Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що американський уряд розслідує раптове погіршення здоров'я 24 власних дипломатів. У них виявилися неспецифічні симптоми, схожі з так званим «гаванським синдромом», погіршенням здоров’я дипломатів, яке може бути пов’язане зі впливом Росії. Також США повідомили про бажання закрити два останні консульства країни у Росії.

Учасник російсько-української війни Василь Галамай каже, що росіяни крадуть не лише велосипеди, як це було цьогоріч в одній з європейських країн, а й займаються промисловим шпигунством та викрадають наукові розробки. Він наголосив, що представники країни-агресора також займаються відстежуванням за військами НАТО й іншими світовими країнами.

Найбільше виселення російських представників було в США, коли з країни виселили 60 дипломатів та закрили консульство країни-агресора. Тобто, це не щось нове, а нормальна практика”, – каже Василь Галамай.

За словами ветерана АТО та громадського активіста Антона Петрівського, в них є багато прикладів того, як протягом останніх десять років російське консульство озвучувало антиукраїнські заяви. Зокрема, 16 грудня 2010 року, Генеральний консул РФ у Львові Євген Гузеєв заявив, що Україна була створена австрійцями, для того, аби відділити українців від Росії, а пізніше з його уст пролунало то, що українську мову до Львова привезли більшовики. 

Кураторство над церквою Московського патріархату. Є дуже багато прикладів негативного впливу цієї церкви всередині країни та чіткі зв’язки між консульством РФ та представниками Московського патріархату у Львові. Зокрема, неодноразові зустрічі консулів Олега Астахова та Євгенія Гузеєва з єпископом Галицьким Філаретом Кучеровим, а також ще двох їх представників з фактично представником Московського патріархату у Львові Миколою Барановим”, - каже ветеран.

Антон Петрівський розповів і про вплив консульства РФ на ліцей №45 та його директора Володимира Кравченка, який здійснював антиукраїнську діяльність. Ветеран також повідомив про ряд антиукраїнських організацій, які активно співпрацювали з консульством, навіть, після початку російсько-української війни та навів декілька прикладів. 

Раніше ми повідомляли, що у розслідуванні програми «Змови» на телеканалі NTA журналісти з’ясували, що Генконсульство Російської Федерації 20 років тому незаконно «окупувало» будинок на вулиці Костя Левицького у Львові. Установа ворожої держави розташувалась лише за 100 метрів від Західного управління прикордонної служби України. Таке сусідство загрожує перехопленням інформації української влади, спецслужб та правоохоронних органів

Учасник АТО і депутат Львівської міської ради від фракції «Голос» Ігор Шолтис зазначив, що уряд України сплачує відшкодування за розміщення консульства РФ власникам приміщення, яке розташоване на вулиці Патона, 7 А, за адресою, де консульство було раніше, до 2002 року.

«Юридична адреса консульства РФ у Львові – вулиця Патона, 7 А, а вулиця Костя Левицького, 95 не є юридичною адресою консульства, отже, не може вважатися офіційно частиною Російської Федерації, згідно з міжнародними договорами. У нас буде вимога до ЛКП, які обслуговують ці об’єкти, припинити їх обслуговування. Зважаючи на те, що ми не маємо жодних відповідей на те, в якому порядку платяться податки і за яку кількість обслуговуючих об’єктів за цією адресою. Окрім того, будемо скеровувати звернення до Служби безпеки та Міністерства юстиції щодо вчинення державною владою реєстраційних дій з порушенням вимог законодавства. Маємо вимоги до Львівської міської ради, до структурних підрозділів департаменту містобудування провести перевірку законності використання земель міста об’єднанням багатоквартирних будинків «Анна», яке зареєстроване за адресою Костя Левицького,95, а також консульством РФ», –  зазначив Ігор Шолтис.

ІА "Вголос": НОВИНИ