10 березня 2020 року Мінрегіон своїм листом повернув Львівській ОДА перспективний план формування територій громад Львівської області на доопрацювання. Дуже прикро, що після численних місяців протестів, мітингів та звернень органів місцевого самоврядування на Львівщині, Мінрегіон побачив лише два порушення при розробленні перспективного плану:

  • територія однієї адмінодиниці була розривною (мова йшла про Новояворичівську проєктну громаду);
  • перспективний план області не охоплював усю територію області (мова йшла про так звані “білі плями” навколо Львова.
Насправді, таких порушень є значно більше.

Тим не менше, Мінрегіон просив упродовж трьох днів подати назад доопрацьований, відповідно до вимог Закону та Методики, проєкт перспективного плану.

Пригадуємо, що у цей же день 10 березня Львівська ОДА проводила “зустрічі” голови ЛОДА із незадоволеними громадами. Насправді, ані голова ЛОДА, ані його перший заступник не були весь час на тих зустрічах, а лише послухали кілька громад і швидко накивали п'ятами.

Окрім того, зустрічі були закритими, зокрема, на них не допускали членів обласної міжвідомчої робочої групи та інших можливих місцевих експертів, але чомусь присутніми були дві особи з Києва (на яких підставах, з яким арсеналом повноважень, невідомо).

Фактично, зустрічі виглядали так, що сиділи ці два “експерти” з Києва, які доводили до представників громад ту саму думку, що мала і адміністрація. Тобто, масло масляне. Лише згодом ЛОДА спромоглася назвати ті зустрічі “додатковими консультаційними зустрічами” (такого терміну у Методиці формування спроможних громад попросту не існує). Але тим не менше, у протоколі “зустрічей” ясновельможного Козицького з холопами появився однобокий розстрільний діагноз “рекомендували”, яким повбивали цілі громади.

Хто рекомендував, не відомо. Бо на згаданих “додаткових зустрічах” не звучало слова “рекомендували”, та навіть якби і звучало, то насправді “рекомендували” усі сторони зустрічей: як влада, як експерти, так і громади.

Одним словом, прикриваючись такими кострубатими “додатковими консультативними зустрічами”, наша ЛОДА сама собі вирішила, що вона доопрацювала, відповідно до вимог Закону та Методики, проєкт перспективного плану (а ми знаємо, що це не так).

Таким чином, ЛОДА  повернула 17 березня у Кабмін та Мінрегіон недоопрацьований перспективний план, а натомість уточнення до свого попереднього перспективного плану.

Звісно, це було зроблено знову з численними порушеннями (знову відсутність належних консультацій, неврахування чинних ОТГ у плані, знищення цілих міських рад тощо).

Отож, звідки почали — туди і повернулись.

Тому закликаємо Кабмін та Мінрегіон все-таки зобов'язати Львівську ОДА належним чином доопрацювати перспективний план формування територій громад. У протилежному випадку, це однозначно загрожуватиме масовими оскарженнями неправомірних дій чиновників ЛОДА у судах. До чого це може призвести, не мені це говорити.

Оскільки реформа децентралізації завдяки певним обласним чиновникам є дискредитованою на Львівщині, просимо і надалі її не дискредитувати.

ІА "Вголос": НОВИНИ