Адвокат Костянтин Писаренко поскаржився на неправомірні дії прокуратури  Львівської області, а також про порушення процедури самого затримання, що відбулося у неділю, 30 серпня у Києві.

Про це адвокат повідомив після слухання справи у Львівському апеляційному суді.

Внісши заставу у 650 тисяч гривень, адвокат вийшов на волю 31 серпня. У відповідь на це рішення обласна прокуратура подала клопотання, вимагаючи збільшити суму застави до 6,5 мільйонів.

Таку суму Костянтин Писаренко вважає безпідставною, необґрунтованою, непомірною і такою, що суперечить законодавству. Заслухавши сторони, суд відхилив клопотання про збільшення застави вдесятеро.

“Сьогодні ми з моїм підзахисним Костянтином Писаренко отримали першу велику перемогу у цій справі. Оскільки Львівський апеляційний суд залишив без змін рішення Шевченківського районного суду міста Львова про обрання запобіжного заходу і визначення розміру застави, що дало Костянтину Писаренку можливість вийти на свободу”, – повідомила після засідання Олеся Живко, адвокат Костянтина Писаренка з Центру безоплатної правової допомоги.

“Костянтин Писаренко  був затриманий працівниками поліції і СБУ у м. Києві 30 серпня 2020 року, – повідомила Олеся Живко. – Під час його затримання у м. Києві було допущено ряд процесуальних порушень. Зокрема, не було повідомлено представника Ради адвокатів Київської області, оскільки Костянтин Писаренко є діючим адвокатом. Йому не було надано змоги зв'язатися з захисником. Йому не було викликано адвоката за призначенням з Координаційного центру м.Києва. В подальшому він був доставлений до міста Львова. Однак вже тут було повідомлено лише Центр безоплатної правової допомоги. Захисником було призначено мене. Проте Раду адвокатів Львівської області також не було повідомлено про затримання адвоката. В подальшому йому було обрано запобіжний захід. Не зважаючи на старання сторони обвинувачення визначити непомірний розмір застави у більше ніж 6 мільйонів, все-таки суд залишив як альтернативний запобіжний захід заставу у розмірі в майже 660 тисяч. Це дало можливість Костянтину Писаренко вийти на свободу. І хоча прокуратура Львівської області оскаржила рішення суду, проте апеляційний суд залишив цю ухвалу в силі”.

У цій справі адвокату інкримінують заволодіння приміщенням у Львові, площею майже 260 кв. м. а також земельною ділянкою площею більше ніж пів гектара. Сам адвокат ці звинувачення відкидає, пояснюючи, що у цій справі був лише захисником. Однак напередодні моменту оголошення вироку справу перекваліфікували.

“Я виступаю в ролі підозрюваного у кримінальному провадженні, де я, як адвокат, представляв інтереси свого підзахисного. Кримінальне провадження пов'язане з підозрою у привласненні комунального майна групою осіб. Захисником однієї з цих осіб я був, – повідомив Костянтин Писаренко. – У 2018 році моєму підзахисному була оголошена підозра. Під час розгляду скарги на цю підозру Галицький суд дійшов висновку про її необгрунтованість і про відсутність складу злочину у діях особи. Але ще до моменту оголошення судового рішення, окремими представниками слідчих органів було вжито всіх заходів для недопущення скасування цієї підозри. Відповідно, й притягнення до відповідальності винних осіб. Це пов'язано з незаконним притягненням до кримінальної відповідальності ще одного адвоката. І зроблено це шляхом перекваліфікації справи на іншу статтю, яка передбачає мою співучасть. Таким чином відбулося усунення мене від виконання професійних обов'язків”.

Костянтин Писаренко вважає, що прокуратурою було вчинено істотні порушення під час нагляду за його справою. “За безпосереднім наглядом прокуратури Львівської області – я не знаю, чи можна на цій стадії назвати це злочином – але, принаймні, відбулося істотне порушення вимог кримінально-процесуального законодавства та інших законно-правових актів. А саме втручання у адвокатську діяльність, перешкоджання моїй професійній діяльності. У тому числі шляхом спроби притягнення мене до кримінальної відповідальності”, – повідомив адвокат.

На думку Костянтина Писаренка, порушення ще й в тому, що його намагалися запросити як свідка дати свідчення у справі, в якій він був адвокатом. Слідчий також заборонив йому спілкуватися з підзахисним.

“Я сміливо говорю про спробу фальсифікацію документів, – повідомив Костянтин Писаренко. – Оголошенню підозри передувало клопотання про запобіжний захід. Спочатку вони звернулися – давайте оберемо запобіжний захід – а наступного дня повідомили, в чому саме мене хочуть звинуватити. Втручання також полягало в знятті інформації з каналів зв'язку, що при здійсненні професійної діяльності також категорично заборонено Законом про адвокатуру. Проведення негласних слідчих дій стосовно адвоката, коли він здійснює професійну діяльність. Зовнішнє спостереження, залучення технічних засобів – усе з однією метою – довести мою причетність у вчиненні злочину, який вони намагалися інкримінувати моєму підзахисному”.

Адвокат Костянтин Писаренко зазначив, що про факт існування цієї справи, час і місце розгляду цієї справи належним чином йому не повідомили. “Слідчі обласного управління поліції неодноразово зверталися в Галицький суд з клопотанням про обрання запобіжного заходу – примусовий привід мене до суду. Причому жодного разу мене не повідомили про існування і про розгляд такої справи. Галицький суд надав об'єктивну оцінку таким діям, зазначивши, що слідчий обласного управління поліція і прокурор, як наглядова інстанція – а це в.о. обов’язків начальника управління Христина Олійник – в першу чергу порушують закон, не повідомивши належним чином адвоката про факт існування такої справи, час і місце розгляду, а також і про інші інші істотні речі, які вони повинні були зробити”. У свою чергу прокурор не прокоментувала справу, зіславшись на зайнятість. Натомість слідчий у справі повідомив про відсутність у нього матеріалів справи і що вказівку на виїзд було отримано безпосередньо від Христини Олійник.

Як додав адвокат Писаренко, слідчі і прокуратура вирішили діяти іншим чином. “Заручилися підтримкою окремих представників Служби Безпеки України. Хоча мені взагалі невідомо – яке ця служба має відношення до цієї справи, адже іде суто економічний спір стосовно майна. Справу передали розслідувати у райвідділ слідчому, який, як на мене, немає достатнього досвіду для розгляду цієї справи. І в той же день передали до Шевченківського районного суду, змовчавши про слухання цієї справи у Галицькому районному суді. Судді просто подали факти ухилення мене від процесуальних обов'язків. І, вважаючи це доказом ухиляння, просили взяти мене під варту, застосувавши запобіжний захід у вигляді застави 6,5 мільйонів гривень. При цьому не довівши заподіяної шкоди і інших істотних речей, які були зобов'язані зробити в силу процесуальних обов'язків. Апеляційний суд надав належну оцінку даним фактам, відмовивши прокуратурі. Зауваживши, що є достатні підстави вважати, що в даному випадку існує, якщо не зловживання, то недотримання процесуальних обов'язків працівниками прокуратури Львівської області”.

Костянтин Писаренко повідомив, що розмір застави, який вимагала призначити прокуратура, є вдесятеро більшим від допустимого, який визначено кримінально-процесуальним законодавством.

“Але прокуратура не заспокоїлася. І не надавши доказів вчинення злочину, не надавши обгрунтування нанесених збитків, звернулася з клопотанням збільшити розмір застави до 6,5 млн грн.. Це явно є непосильною і абсурдною сумою, взятою невідомо звідки лише з однією метою – позбавити мене можливості здійснювати професійну діяльність, доводити відсутність складу злочину у діях мого підзахисного чи мене”.

Адвокат також вбачає дисциплінарні порушення в діях посадових осіб Львівської області.

“Суд здивувало і розмір застави і підхід до цього питання працівниками прокуратури Львівської області, які чомусь покинули судовий зал. Усі пішли з залу, залишивши одну людину, яка не змогла обґрунтувати підстави апеляційної скарги, суму збитків і правомірність виходу розміру застави за межі, визначені КПК”.

На думку адвоката Костянтина Писаренка відбулися і інші порушення:

“Якщо говорити про істотні порушення не тільки прав адвоката, але й прав людини, то тут слід згадати про дії прокуратури Львівської області. Оскільки ще до моменту винесення судового рішення, прокурор особисто повідомила ЗМІ про вчинення мною, як адвокатом, кримінального злочину, який мені намагаються інкримінувати, – повідомив Костянтин Писаренко. – Вона особисто стала першоджерелом для ЗМІ, розповсюдивши інформацію про вчинення мною злочину і про притягнення мене до кримінальної відповідальності. Це є прямим порушенням права про захист персональних даних. І кому, як не прокурору, про це має бути відомо в першу чергу”.

Ганна Соломатіна, голова Громадської організації “Національна антикорупційна платформа”, викривач корупції в НАЗК, також вбачає істотні порушення прав Костянтина Писаренка.

“Сьогодні я у Львові, щоби розповісти про злочин зі сторони правоохоронних органів, які в незаконний спосіб привезли до Львова адвоката. Прокурор, я вважаю, зробила дуже багато помилок, коли опублікувала дані про те, що адвокат Писаренко на сьогодні є підозрюваним і що в його діях є кримінальні злочини. Чим, фактично, тиснула на суд. В незаконний спосіб “Альфа” і СБУ привезла Писаренка до суду, без будь-яких пояснень, без участі адвокатів, без згоди Асоціації адвокатів, – повідомила Ганна Соломатіна. – В засобах масової інформації прокурор розповіла про те, що людина вже є злочинцем. Це може встановити тільки суд. Далі працівники «Альфи» Львівської області приїхали і в насильницький спосіб привезли адвоката до суду. І сьогодні прокурору, мабуть, не просто так запропонували звільнитися. Тому-що тільки в цьому провадженні у неї стільки помилок".

ІА "Вголос": НОВИНИ