Нещодавно на платформі Netflix вийшов другий сезон американського комедійно-драматичного серіалу «Емілі в Парижі». В одному з епізодів серіалу режисер Даррен Стар ввів нову героїню – киянку із зовсім не характерним для українок ім’ям Петра. І все б нічого, але дівчину зобразили як неосвічену клептоманку, що не має смаку.

Це викликало хвилю обурення у соцмережах. Українські жінки закликають бойкотувати серіал, оскільки у ньому образ українок є викривленим та неабияк принижує їхню гідність.

«Дешевий трюк, абсолютний скандал і ганьба»

Стереотипи, які серіал використав стосовно українських жінок, помітила одна із його глядачок, українка Євгенія Гаврилко. Вона звернула увагу на те, що в четвертій серії другого сезону українок зобразили як неосвічених злодійок без почуття смаку та гідності.

Дівчина написала про це пост англійською мовою, а також нагадала компанії Netflix про успішних жінок з України, відомих на весь світ.

«Я говорю тут від імені всіх українських жінок світу. І я відчуваю, що цього не можна ігнорувати. Будучи найуспішнішим шоу Netflix у 2021 році, знаючи свій вплив на мільйони розумів та сердець у всьому світі, у ньому виявилося місце для такого невігластва та нетерпимості?

Те, як ви поставилися до образу українців у другому сезоні, в 4-й серії, — це такий дешевий трюк, абсолютний скандал і ганьба", — написала вона.

Жінка додала, що вона не може повірити в те, що такий серіал зняли у 2021 році — у час, коли ми маємо виявляти повагу до всіх націй та ґендерів та ми боремося з усіма стереотипами, які руйнують світ та міжкультурні стосунки. 

Незважаючи на це, ви виставляєте українку як особистість без почуття смаку та гідності. Дурною, неосвіченою злодійкою. Ви взагалі серйозно? Така ганьба! І це при тому, що у світі величезна кількість талановитих українців, які впливають на світовий ринок технологій, моди, мистецтва, сталого розвитку, науки, спорту тощо?" — обурилась українка.

Уривок із епізоду, який спровокував скандал, можна побачити в дописі.

«Це плювок у бік України» 

Допис дівчини одразу ж підтримали інші українські жінки, серед яких відомі блогерки та дизайнерки. Вони теж обурені тим, у якому світлі автори серіалу зобразили на весь світ українок, та вважають, що це плювок у бік нашої держави. Деякі з них також писали англійською мовою та позначали платформу Netflix.

Оскільки серіал саме американського виробництва, деякі з коментаторок підкреслили, що це дуже лицемірно для країни, що бореться за толерантність, – використовувати такі стереотипи та кліше.

«Дякую за пост!!! Жах… просто жах… І це країна, яка бореться за толерантність, нову етику, black lives matter… Яке лицемірство і подвійні стандарти», – написала під дописом українка з ніком Anastasia.sun.child.

Також жінка додала, що й акторка, яка зіграла роль українки Петри у серіалі, – наша співвітчизниця Дар’я Панченко.

«Але що цікаво: якого ставлення ми хочемо від американців чи світової спільноти, коли сама ж актриса, яка відіграла цю Петру, – українка? Роль Петри виконала актриса родом з України Дар’я Панченко. Вона народилася в Києві, тут же навчалася в Українській академії балету та закінчила престижний ліцей, у якому вивчила п’ять мов та отримала безліч грантів на навчання в США», підкреслила вона.

Інша коментаторка, жінка з ніком martyska1523, зазначила, що у цьому ж епізоді є уривок, де так звана Петра надсилає головній героїні серіалу Емілі повідомлення з російським та американським прапорами.

«До речі, чи помітили ви, що коли так звана Петра надіслала Емілі повідомлення, вона використала російський та американський прапори у ньому? З цього моменту я закінчила з цим потворним шоу. Я так довго чекала другого сезону, яке велике розчарування»,  написала вона.

Крім того, жінки наголосили на тому, що це дуже обурливо, коли такий серіал стоїть на платформі Netflix поруч із документальним фільмом про Майдан.

«Українок вже не вперше виставляють другосортними людьми»

Українські жінки також наголосили й на тому, що таке упереджене ставлення до українок з боку режисера серіалу Даррена Стара – вже не вперше.

Зокрема, його авторству належить й серіал «Секс та місто», де також була українка, яку той зобразив прибиральницею.

"Даррен Старр продюсер також і серіалу «Секс і місто», в якому була «українка-прибиральниця». У нього явно якесь несприйняття українських жінок, можливо, зганьбився під час сексу з українкою. Перейдіть на його сторінку і поскаржтесь", – написала під дописом жінка з ніком late_night_in_rome. 

Також у коментарях згадали й образ, у якому презентували українок автори американського серіалу «Доктор Хауз». У ньому героїня з ім'ям Домініка Петрова –  українка, що приїхала до США з Києва. Її зобразили як прибиральницю, яка одружилася, аби отримати green-карту.

«Це серіал, побудований на стереотипах і кліше»

Утім деякі читачі допису написали й альтернативну думку. На їхній погляд, через цей серіал немає потреби вчиняти стільки галасу, оскільки він якраз і побудований на перебільшенні культурних та національних стереотипів. А кліше, зокрема, автори серіалу застосували й до усіх інших національностей.

«Досить спірна ситуація. Весь серіал побудований з гіперболізації культурних і національних стереотипів. Був би це серйозний серіал, тоді можна було б говорити про ксенофобію, але французи також були незадоволені стереотипним зображенням Парижу. При цьому на них ніяк не відреагували якраз-таки через жанр ІМХО. Серед християн є також багато талановитих і розумних людей, але невже тоді не дивитись більше Дейва Шаппела?! Є думка, що в жанрі гумор можна сміятися над усім або почати наражати все на цензуру», написав хлопець з ніком oleg.yemets.

Схожу думку висловила й користувачка Instagram balitska_kat, яка зазначила, що це просто поганий серіал, далекий від реальної багатогранної картини світу. 

«Це серіал, побудований на стереотипах і кліше. Не менш бісячий для американців (чого варта лише вагітна менеджерка з США), а французи взагалі вважають, що Емілі треба заборонити. Також пригоріло у британців за образ Альфи, що завжди п'є пиво, їсть непотріб, не любить Франції, не в стані вивчити іноземну мову і всіх називає «mate» і «love», див., наприклад, статтю в The Telegraph від 21.12. А Петра це скоріш узагальнений образ слов'янських емігрантів на Заході, роками побудований стереотип, який, на жаль, досі існує», зазначила жінка.

Довідка

«Емілі в Парижі» американський комедійно-драматичний телесеріал, що виходить на платформі Netflix з жовтня 2020 року. Це розповідь про молоду американку Емілі, що переїхала жити в Париж. Другий сезон серіалу вийшов 22 грудня 2021 року.

ІА "Вголос": НОВИНИ