Іще один громадянин Чехії був засуджений до 20 років позбавлення волі у в’язниці посиленого режиму за участь у російській гібридній агресії проти України на Донбасі.

27-річний Лукаш Новачек був обвинувачений у «терористичному нападі», вирок йому виніс Крайовий суд у місті Плзень 7 вересня, повідомляють чеські ЗМІ. Вирок іще не набув чинності і може бути оскаржений, повідомляє Радіо Свобода.

За матеріалами справи, Новачек вирушив на окуповану частину Донбасу в липні 2015 року і перебував там до лютого 2016-го зі свідомою метою взяти участь у бойових діях проти українських військ із метою відірвати цю територію від решти України. Там він пройшов військове навчання, отримав зброю і спорядження і виконував такі завдання, як розвідка, несення варти й патрулювання, а також брав участь у боях із українськими військами «з наміром спричинити їм поранення чи смерть»

Новачек визнав, що їздив до України і жив там у казармах серед бойовиків. Але він твердив, що не брав участі в бойових операціях.

Але доказами у справі є, серед іншого, фотографії й відеозаписи з його мобільного телефону, в яких він показаний у військовому однострої й зі зброєю. В одному з відео чоловік, перебуваючи поблизу руїн Донецького аеропорту, ламаною російською розповідає російським журналістам, що хотів воювати проти «українських фашистів».

Суд визнав докази його провини достатніми.

Раніше того ж дня, 7 вересня, суд у столиці Чехії Праги виніс такий самий вирок у 20 років позбавлення волі іншому громадянинові країни, який теж брав участь у бойових діях на Донбасі проти України. Але цей чех, Їржі Урбанек, був засуджений заочно: він перебуває в розшуку і, як вважають, живе нині в окупованому Донецьку.

Раніше «Вголос» повідомив, що кремлівський пропагандист Кисельов потрапив у лікарню.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ