Вчені вчергове переконалися, що контакт з бактеріями необхідний, оскільки надає зміцнюючу дію на людську імунну систему.

В рамках проекту вчені вивчали вплив на здоров'я факторів навколишнього середовища. Особливо їх цікавила значимість такого аспекту, як доступ до стерильної воді у дітей. Фахівці встановили, що малюки, які мали доступ до чистої води, частіше виявлялися жертвами астми, що виникає у них саме в зв'язку з фактором стерильності.

«Прийнято вважати, що чиста вода є обов'язковою складовою здорового життя людини. Однак це не зовсім так. Стерильно чиста вода позбавляє дітей контакту з корисними мікробами і збільшує ризик розвитку у них астми», – такий висновок в результаті було зроблено авторами дослідження.

Вчені повідомили про цікаву особливість, яку вони виявили під час спостережень. З’ясувалося, що маркером високої ймовірності розвитку астми у дитини є грибок Pichia в шлунково-кишковому тракті. Дослідники зафіксували, що активність грибка збільшувалася у тих дітей, яких поїли стерильною водою, позбавленої будь-яких мікроорганізмів.

Відзначимо, що і деякі більш ранні наукові дослідження показували користь від знаходження організму в не дуже чистому середовищі. Цього разу фахівці також відзначили, що підвищену стерильність вже неодноразово звинувачували в появі аутоімунних захворювань і астми.

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ