Сьогодні під час пленарного засідання Львівська міська рада депутат Юрій Ломага звернувся із запитом щодо виділення коштів для повноцінного функціонування та збереження у Бучі «Пластового вишкільного центру»

Перебуваючи в Бучі після відступу окупантів, Юрій Ломага на власні очі зміг переконатись у відважності та незламності українців, які щоденно докладали неймовірні зусилля для підтримки та надання допомоги постраждалим від російської агресії та усіх диких звірств, які відбувались у місті Буча.

"Нещодавно стало відомо, що пластовий вишкільний центр у Бучі, який пережив окупацію, хочуть ліквідувати. Відповідне рішення ухвалила профільна постійна комісія Київської обласної ради. Це відбулось без будь-якої комунікації з Пластом і самим центром, громадою врешті-решт. Мова йде про заклад, якому сотні батьків, які пережили московський геноцид, довірили своїх дітей для участі в Пластових таборах цього літа. Центр, зусиллями якого за 3 роки, Пласт - український скаутинг на Київщині, виріс напередодні 24 лютого 2022 року з кількох гуртків  до мережі у 500 дітей та волонтерів, яка охопила всю область. Це реальні діти в десятках безкоштовних гуртків. Відтак – це результат, якого дуже складно досягти через брак виховників-волонтерів, котрих потрібно залучати та належно готувати. Замість того, щоб запитати Пласт, як можна відновити центр після окупації і надати підтримку для ще більшого залучення волонтерів-виховників, а внаслідок цього – охоплення більшої кількості дітей, які залишились без багатьох друзів і подруг (сотні тисяч дітей вимушені були стати біженцями), було прийнято рішення знищити центр.

У час окупації тут цілодобово працювали для забезпечення людей всім необхідним. Центр самостійно, без залучення бюджетних коштів, організував гуманітарну допомогу для 8000 бучанців у перші дні після деокупації Київщини та забезпечив людей продуктовими наборами, засобами гігієни та одягом. Три працівники центру добровольцями стали на захист України. Сьогодні діти та молодь як ніколи потребує безпечного неформального простору. Варто нагадати, що Пласт робить те, що не може зробити жодна система освіти. Пласт є носієм цінностей в молодіжному середовищі. Носієм освітньої програми, визнаної законом, яка охоплює дітей усіх вікових груп, адже важливо, коли дитина виростає в єдиному демократичному середовищі", - йдеться в зверненні Юрія Ломаги.

ІА "Вголос": НОВИНИ