Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш заявив, що світові лідери докладають недостатньо зусиль для того, щоб зупинити глобальне потепління, і просить їх ввести надзвичайний кліматичний стан для зменшення кількості викидів вуглецю.

Про це генсек заявив на саміті з нагоди 5-ї річниці підписання Паризької кліматичної угоди.

За його словами, під час підписання угоди сторони домовилися зупинити підвищення температури на рівні 1,5 градусів, але ця домовленість не виконується. Гуттеріш зазначив, що рівень вуглекислого газу у світі продовжує стрімко зростати і якщо не вжити заходів, то людство чекає підвищення температури на більш, ніж 3 градуси у цьому столітті.

Він додав, що надзвичайний кліматичний стан ввело вже 38 країн, а також розкритикував країни-учасниці G-20 у тому, що вони виділяють багато грошей у виробництво викопного палива замість того, щоб розвивати низьковуглецеву енергетику.

Щоб досягнути укладених домовленостей і зменшити ріст температури на 1,5 градуси до 2030 року, Гуттеріш запропонував встановити ціну на вуглець, зменшувати фінансування виробництва викопного палива, зупинити будівництво вугільних електростанцій, штрафувати за викиди вуглецю у повітря, опублікувати інформацію про фінансові збитки внаслідок зміни клімату.

Читайте більше новин Вголосу за посиланням:

ІА "Вголос": НОВИНИ