У березні 2019 року приватним нотаріусом Поповичем О.Р. було зареєстровано право земельного сервітуту між ЛКП «Збиранка» та ЛКП «Зелене місто», згідно з яким на користь ЛКП «Зелене місто» встановлено право користування земельною ділянкою площею 5.4658 га, яка розташована на території Малехівської сільської ради Жовківського району Львівської області на праві земельного сервітуту.

Про це йдеться в запиті депутата-свободівця Львівської міської ради Маркіяна Лопачака.

Депутат зауважив, що згідно з положеннями ухвали Львівської міської ради від 26.07.2012 року № 1676 «Про затвердження Положення про земельний сервітут та порядок визначення плати за землю під час встановлення земельного сервітуту, а також Типових договорів про встановлення земельного сервітуту, підставами для укладання договору про встановлення земельного сервітуту є:

  • Для реальних часток земельних ділянок – ухвала міської ради про передачу ділянки (її частини) у сервітутне землекористування з обов’язковим визначенням категорії земель за основним цільовим призначенням (відповідно до статті 19 Земельного кодексу України) та категорії земель за функцією використання (для фіскальних цілей) .
  • Для ідеальних часток земельних ділянок (без прийняття ухвали міської ради про передачу ділянки (її частини) у сервітутне землекористування та без показу кадастрового плану ділянки) – матеріали з визначення часток земельних ділянок з обов’язковим визначенням категорії земель за основним цільовим призначенням та категорії земель за функцією використання, виготовлені спеціалізованими землевпорядними організаціями та погоджені управлінням земельних ресурсів департаменту містобудування Львівської міської ради.
«Станом на сьогодні жодних із вищевказаних матеріалів, які б узгоджувались із вимогами ухвали міської ради від 26.07.2012 року № 1676, не було надано на розгляд постійних комісій ради чи пленарного засідання міської ради, що дає обґрунтовані підстави для висновку про грубе порушення вимог чинного законодавства під час укладення договору про встановлення земельного сервітуту між ЛКП «Збиранка» та ЛКП «Зелене місто» в частині правових підстав укладення такого договору. Окрім того, сліж зазначити про ознаки службового підроблення під час реєстрації первинного права комунальної власності земельної ділянки 5.4658 га, яка розташована на території Малехівської сільської ради Жовківського району Львівської області, кадастровий номер 4622785700:04:000:0001», – йдеться в запиті.

«7 березня 2019 року Малехівська сільська рада звернулась до тодішнього директора ЛКП «Збиранка» В. Пугача з листом про те, що державна реєстрація права комунальної власності ЛМР на ділянку Малехівської сільської ради під полігоном на 5 гектарів є незаконною  і вони будуть звертатись до компетентних органів щодо оскарження такого рішення. Вихідний номер листа – 68/02-30. Лист ніхто станом на сьогодні не відкликав. Після цього листа до відомостей про права на нерухоме майно щодо цієї ділянки було внесено зміни, якими було визначено Малехівську сільську раду як власника вищевказаної земельної ділянки.

Проте станом на 24 квітня 2019 року без належних на це правових підстав у витязі з єдиного реєстру прав на нерухоме майно знову вказано первинну реєстрацію земельної ділянки 5.4658 га, яка розташована на території Малехівської сільської ради Жовківського району Львівської області, кадастровий номер 4622785700:04:000:0001 за Львівською міською радою.

Варто зауважити, що в цих діях наявні ознаки складу злочину, передбаченого ст. 366 Кримінального кодексу України, – службового підроблення», – йдеться в запиті депутата Львівської міської ради.

Відтак Маркіян Лопачак просить:

  • Надати належно засвідчені копії документів у частині правових підстав укладання та державної реєстрації договору земельного сервітуту між ЛКП «Збиранка» та ЛКП «Зелене місто», згідно з яким на користь ЛКП «Зелене місто» встановлено право користування земельною ділянкою площею 4658 га, яка розташована на території Малехівської сільської ради Жовківського району Львівської області, кадастровий номер 4622785700:04:000:0001, на праві земельного сервітуту.
  • Внести відомості щодо фактів реєстрації завідомо неправдивих даних у частині власності на ділянку 4658 га, яка розташована на території Малехівської сільської ради Жовківського району Львівської області, кадастровий номер 4622785700:04:000:0001, до Єдиного реєстру досудових розслідувань і невідкладно розпочати досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом вчинення злочину, передбаченого ст. 366 Кримінального кодексу України – службове підроблення.
  • Внести відомості щодо зазначених у цьому запиті фактів безпідставного укладання договорів земельного сервітуту на ділянки комунальної форми власності до Єдиного реєстру досудових розслідувань та невідкладно розпочати досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом учинення злочину, передбаченого ст. 364 Кримінального кодексу України – зловживання владою або службовим становищем.

ІА "Вголос": НОВИНИ