Особливістю події стала присутність у католицькому храмі Президента України Петра Порошенка та міністра закордонних справ Павла Клімкіна, а також місцевих православних священиків Михаїла Гориславця (Київський Патріархат) і Костянтина Трачука (Константинопольський Патріархат). 

Про названу літургію заздалегідь повідомлялося на інформаційній сторінці Посольства України в Іспанії. Однак, дивним чином, дипломатичне представництво офіційного Києва в Мадриді жодним словом не обмовилося, що разом з нами молитися за мир в Україні будуть перші особи нашої Вітчизни (⁉️)
Інформація щодо візиту Петра Порошенка, яка «просочилася» із невпевнених повідомлень для обмеженого кола вірних УГКЦ в Мадриді, поширювалася серед українських заробітчан через так зване «сарафанне радіо», тому значна частина наших земляків в Іспанії ні сном, ні духом не відала, що до них приїхав той, кому вони віддали більшість своїх голосів на дострокових виборах у травні 2014-го року (⁉️)

З цього приводу Всеіспанська громадська організація УПА «Воля» має декілька зауваг:

1) Складається враження, що Посол України в Мадриді пан Анатолій Щерба не бажав масової присутності іспанських українців на богослужінні разом зі своїм Президентом. Ймовірно (добре знаючи зверхнє ставлення пана Посла до трудових мігрантів з рідної землі), саме він переконав Службу протоколу Президента, що місцеві українці не вартують уваги гаранта Конституції. Очевидно, Анатолій Анатолійович зумів якимось чином схилити державних мужів з України до думки, що немає потреби навіть у зустрічі з очільниками українських громадських організацій в Іспанії. 

Сподіваємось, що тепер це усвідомили навіть ті керівники асоціацій, які «не зауважили», що від зими 2017-го року окремі ГО (серед них УПА «Воля» і «Молода Україна»), стали для Анатолія Щерби «ізгоям», для яких вхід у Посольство зачинено щонайменше до закінчення його каденції. 

2) Вкотре здивував світську громадськість також парох УГКЦ у столиці Іспанії отець Іван Липка, який власне домовлявся про це богослужіння в катедрі Альмудена зі своїм іспанським зверхником – архієпископом Мадрида і ординатором для вірних східного обряду, кардиналом Карлосом Осоро Сієрра.

Як вже було зазначено, пан-отець невпевнено повідомив про приїзд до Мадрида Президента України – і було це сказано після вечірні у п'ятницю, на якій зазвичай присутні зо три десятки осіб. Тоді як під час недільних богослужінь, куди щоразу приходить понад 500 українців жодного слова про візит Петра Порошенка не прозвучало ні від нього, ні (за його відсутності) від отця Володимира Нейлюка, який ревно виконує вказівки свого наставника. 

Більше того – отець Іван вирішив у той день надати перевагу паломництву до святих місць (другу неділю поспіль), абстрагувавшись таким чином від богослужіння в Альмудені під час візиту Президента України (тоді як кілька місяців тому він активно правив службу Божу в центральному католицькому храмі і навіть перехрестився «зліва направо». 

Також здивувало те, що у святій літургії за присутності високоповажних гостей з України не брав участі кардинал Сієрра, а лише вікарій для католиків східного обряду о. Андрес Мартінес Естебан.

3) І вже зовсім незрозуміла позиція очільника найстарішої та найпопулярнішої в Іспанії ГО «За права, честь і гідність українців...» пана Юрія Чопика, який репрезентує себе головним представником Світового Конгресу Українців у країні Сервантеса та тривалий час має статус «фаворита» серед наближених до Посла Анатолія Щерби.

Цей широковідомий громадський діяч, чий сайт (упорядником якого є журналіст-найманець Любомир Калинець, що зазвичай підписує свої проплачені вкиди жіночим іменем «Калина Мирська»), стабільно працює на потреби нинішнього очільника Посольства України в Іспанії, а відтак – супроти формування в українському середовищі на Піренейському півострові монолітної спільноти, об'єднаної Ідеєю Нації, чомусь вирішив, що йому не треба бути серед українців в Мадриді під час зустрічі з Президентом і, за неперевіреною інформацією, склав компанію отцеві Липці у його паломництві до Люрда.

Р.S. Слід зазначити, що охорна Президента і місцеві seguridades працювали відмінно. Зокрема, як тільки вони зауважили наших сокільців Євгеній Вайдич і Стефан Якимчук, одягнених у футболки з емблемами «Карпатської Січі» і ВГО «Сокіл», то четверо охоронців невідступно супроводжували їх аж до закінчення богослужіння і від'їзду. 

Р.Р.S. Оскільки подія відбулася у вихідний день, то наша «боївка» після служби Божої завітала на каву в одну з кав'ярень неподалік. Привітний русявий камареро, побачивши національну символіку на нашому одязі, несподівно привітався: «Слава Україні!» Як виявилося пізніше, хлопець родом із Вінниці (!), а мешкає в Мадриді ще з дитинства...

І вкотре згадалося біблійне: «Воїстину – дивні шляхи Твої, Господи!».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ