Окрім епічних вражень від занурення в епоху Другої світової війни та інформації про героїчну боротьбу 46 000 іберійських добровольців проти московської орди на Східному фронті (з них 4 954 загинули в боях, 8 766 отримали поранення, тисячі – обмороження та різні хронічні захворювання, 326 пропали безвісти, 372 потрапили в полон, а відтак у більшовицькі концтабори), мав можливість поспілкуватися із присутніми в музеї іспанськими патріотами.

Розповів їм про історію боротьби українців проти Московії, про бойовий шлях Дивізії зброї СС «Галичина», про запеклу партизанську війну Української Повстанської Армії, про нинішньою війну проти кремлівських загарбників на Сході України, про шовіністичні заяви польських та угорських урядовців тощо. Прикметно, що навіть окремі, спершу скептично налаштовані, співрозмовники дуже швидко зацікавилися «українським питанням». Також ми обговорили тему «каталонського сепаратизму» і практично всі погодилися зі мною, що відсутність спільного кордону Іспанії з Московією на цей час убезпечує їх від збройного конфлікту у проблемних провінціях.

На завершення мого візиту мав аудієнцію з віце-президентом Братства, сином офіцера Блакитної Дивізії Альфонсом Руізом де Кастро (Alfonso Ruiz de Castro). Передав йому книжки від ветерана дивізії «Галичина» Лоніда Мухи з автографами автора (сеньйорові Альфонсу особливо сподобався надпис від достойного українського воїна, нагородженого рідкісним нагрудним знаком за мужність та хоробрість в ході ближнього бою - Nahkampfspange: «Побратимам з Блакитної Дивізії по спільній боротьбі проти червоної чуми»), передав медаль італійських добровольців за участь у боротьбі проти комуністичної загрози під час Громадської війни в Іспанії (цю реліквію мені свого часу презентував учасник нинішньої московсько-української війни, активіст Резерву Дивізії «Галичина», почесний член Українська Патріотична Асоціація «Воля», свободівець Михайло Лапчук), передав шеврон «Штурм» від керівника Резерву Дивізії «Галичина» і музею у Львові, сотника Майдану, ветерана афганської і триваючої московсько-української війни Володимир Правосудов (позивний «Штурм») та вітання і запрошення до співпраці від віце-президента Галицького Братства вояків Дивізії «Галичина», почесного члена УПА «Воля» Ігор Іваньков.

Також, на знак поваги до товариства, яке береже пам'ять про своїх героїв, шанує національні традиції, бореться проти лівацької демагогії і наступу «культурного марксизму», вручив керівнику музею «Блакитної» Дивізії прапорець ВО «Свобода», яку маю честь представляти у країні Сервантеса. 

¡Arriba España!

Слава Україні!

P.S. Пропоную вашій увазі відео, відзняте у музеї і змонтоване за допомогою Google із музичним супроводом Гімну Блакитної Дивізії, а також жартівливу різдвяну колядку на фоні відео з музейними експонатами, ймовірно, складену іспанськими добровольцями у ці передсвяткові дні 75 років тому – напередодні жорстоких боїв з переважаючими силами РККА під Красним Бором у лютому 1943 року.

P.P.S. Ця публікація викладена виключно з культурологічних мотивів і не містить ідей пропаганди фалангізму, націонал-соціалізму чи фашизму.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ