Останнім часом питання зміни клімату все частіше займає перші шпальти газет, навіть незважаючи на триваючу пандемію. І це не дивно.

Адже в останньому звіті Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (МГЕЗК) говориться про безпосередню небезпеку, з якою стикається наша планета, з безпрецедентними змінами клімату у всіх регіонах світу.

Науковці б'ють на сполох, адже багато з цих змін матимуть незворотний характер на сотні чи тисячі років, тож людству необхідно прийняти жорсткі міри для запобігання катастрофі вже тепер.

Не дивно, що багато хто в цій ситуації відчуває розпач і безнадію, адже уникнути катастрофи вже не вдасться, проте саме бездіяльність є однією з найбільших перешкод на шляху до реальних змін.

Саме тому нижче ми навели шість способів впливу на нашу з вами кліматичну ситуацію.

 

Ходіть на марші в підтримку клімату

 

Ви можете спитатися — що може змінити одна людина? Подумаєш, на одного більше у натовпі. Але насправді це зовсім не так, а таке мислення вважається контрпродуктивним. Весною 2019 року такі марші відвідало більше мільйона осіб, і вони здійснили серйозний тиск на уряди всього світу, щоб ті зобов'язалися досягнути цілі щодо нульового викиду вуглецю.

Глобальний кліматичний страйк тепер став щорічним заходом, на якому ви можете озвучити свої побоювання й закликати людство до дії. Існує навіть цифровий кліматичний страйк, створений під час пандемії, який дозволяє учасникам протесту проводити гучну кампанію в Інтернеті.

 

Підтримуйте екологічні благодійні організації

 

Екологічні благодійні організації існують не тільки для того, щоб надавати кошти та ресурси на добрі справи — хоча це велика частина їх роботи — вони також мають великий політичний вплив.

Багато великих організацій чинять тиск на уряди з метою прийняття екологічніших рішень. Ґрінпіс навіть має мережу для політичного лобіювання, де кожен може підписатися на обговорення важливих тем з місцевим політиком або особою, яка приймає рішення.

Щодо пожертв — навіть незначні щомісячні внески мають велике значення, але якщо у вас немає такої можливості, можете допомогти участю у благодійних заходах.

 

Купуйте менше одягу з мас-маркету

 

Енджел Ченг розповідає у своєму монолозі на TED, скільки енергії необхідно витратити на виробництво однієї футболки й відмітив зростаючу популярність так званої «швидкої моди», феномену, який якраз має шкідливий вплив на навколишнє середовище.

У звіті уряду Великобританії за 2019 рік було виявлено, що у зміну клімату більший внесок вносить текстильна промисловість, аніж міжнародна авіація та судноплавство разом узяті, з її високим споживанням енергії для виробництва дешевого одягу та транспортуванням його по всьому світі.

Ще однією проблемою є неповноцінне носіння одягу. Люди часто викидають одяг та взуття через наявність навіть однієї невеличної дірочки або потертості. Хоча іноді лише щіпка «любові й догляду» може повернути предмет одягу до первинного вигляду й заощадить гроші на купівлю нового.

 

Їжте менше м'яса

 

Як і в текстильній промисловості, вирощування тварин на м'ясо споживає величезну кількість енергії, але, на думку деяких експертів, повністю від м'яса відмовлятися не прийдеться.

Якщо ви не готові повністю відмовитися від соковитих стейків, просто зменште їх споживання — це також неймовірно допоможе клімату. Або ж ви можете спробувати пескетаріанство, вживання замість м'яса риби, що вважається навіть кориснішим для здоров'я.

Бажаючі перейти на вегетаріанство або веганство можуть знайти в інтернеті тисячі рецептів для створення нового раціону. За останнє десятиліття дуже багато країн стали доступнішими для вегетаріанців, яких зараз як ніколи багато.

 

Зменште свій вуглецевий слід

 

Цьогорічний цифровий локдаун мав сприятливий вплив на клімат. Завдяки йому значно зменшився викид вуглецю в атмосферу (прогнозується річне зменшення на 4 %), оскільки люди залишалися вдома й менше користувалися транспортними засобами.

Ви зустрічалися з друзями під час дзвінків у месенджерах, дивилися фільми HD-якості на стрімінгових сервісах замість відвідин кінозалу, а розважалися не в наземних казино, а в онлайн-закладах.

Звісно, ніхто не сподівається, що так продовжуватиметься вічно, але можна спробувати зменшити кількість непотрібних поїздок.

Замість закордонної поїздки відпочити можна в своєму регіоні, адже багато-хто навіть не знає всіх пам'яток свого міста. Також можна запропонувати спільні поїздки з колегами чи друзями одним автомобілем, якщо ви їздите однаковим маршрутом. А до супермаркету можна взагалі прогулятися пішки, що піде на користь і вашому здоров'ю.

Ці зміни є мінімальними, але самі знаєте, що малими кроками можна досягти великих успіхів, тобто в даному випадку потроху елімінувати надмірне використання транспортних засобів.

 

Не панікуйте

 

Постійне майоріння в медіа апокаліптичних історій може пригнічувати, але важливо дивитися на перспективу.

У світі вже збільшується використання відновлюваної енергії, проводяться заходи по захисту й відновленню природних середовищ, що поглинають вуглець, а також організовуються цілі екологічні кампанії з метою впливу на уряди. Роботи попереду непочатий край, але принаймні не все ще втрачено.

Поширення паніки часто призводить до бездіяльності багатьох осіб, оскільки вони починають думати, що жодні їх дії вже не принесуть користі, однак це неправда — і досягнуті зміни внаслідок екологічних кампанії цьому підтвердження.

Тож, варто зберігати спокій і маленькими кроками досягати великих цілей по захисту нашого клімату.

ІА "Вголос": НОВИНИ