Оскільки на жодне із нижчевикладених запитань, заданих представниками УПА «Воля» та очільниками іспанських осередків ВГО «Сокіл» і ВОУ «Яворина» (напередодні одноосібно відсторонених Якубувим від названого проекту), відповіді координатора не поступило, а навпаки - робилися спроби «заговорити» принципові питання і навіть звинуватити керівництво ГО «Воля» у протидії (!) проекту через публікацію Мирослави Голубович про її враження від останніх зборів цього угрупування в Мадриді, там же було прийняте рішення про вихід Української патріотичної асоціації «Воля» із Об'єднання українців в Іспанії для монументалізації Івана Франка в Мадриді.

На завершення голова УПА «Воля» Іван Вовк заявив: «Мовчати на гріх - це теж гріх. Ми цей гріх побачили. Якщо ви його «не бачите», то це є ваші питання. Ми мовчати не можемо. Ми не мали наміру виходити. Ми мали намір з'ясувати деталі і мали намір почути хоча би якісь пояснення. Ми їх не почули. Ми почули пропозицію від Михайла Петруняка - голови Федерації Українських Асоціацій в Іспанії, представника СКУ: якщо ми не сприймаємо діяльність Якубува таким чином, значить ми маємо вийти.

Тому, УПА «Воля» оголошує про вихід з цього проекту у зв'язку з тим, що ми не можемо потурати гріховним чином спорудження пам'ятника Іванові Франку. Дякую за увагу. Бувайте здорові.

Запитання, які залишилися без відповідей: 1. Чому ідея спорудження пам'ятника Іванові Франку в Мадриді формується на основі протиставлення двох українських велетнів з намаганням продемонструвати якісь переваги Франка над Шевченком? Зокрема: зневажливий коментар Якубува, де він цинічно обізвав Шевченка «безсоромним кріпаком...» (фото - 3); спроба Іванни Міліянчук (правнучки Каменяра і почесної голови Об'єднання) принизити заслуги Шевченка на установчих зборах у вересні 2016 року; поширений Якубувим пост у мережі Facebook про його візит до посла України в Іспанії восени минулого року і начебто сказані останнім слова, що «...в Мадриді буде один пам'ятник - і це буде пам'ятник Іванові Франку» (це коли йшлося про те, що слід завершити справу увіковічнення пам'яті Тараса Шевченка у столиці Іспанії) тощо.

2. З якою метою для пропаганди ідеї монументалізації Івана Франка в Мадриді було використано Якубувим перевернутий масонський трикутник (фото - 4), а пізніше відбулося «пересмикування» в соціальній мережі, що начебто «хтось» називає Франка масоном.

3. На якій підставі відбулося виключення з проекту монументалізації представників ВГО «Сокіл» і ВОУ «Яворина» та видалення публікації про установчі збори на фейсбук-сторінці Об'єднання, де вони були зазначені як співзасновники? (фото - 5, 6)

4. У зв'язку з чим було виключено (без жодного обговорення і без повідомлення) почесну координатора Центрального осередку УПА «Воля» п. Мирославу Голубович із виконкому Об'єднання та здійснено блюзнірське перейменування цієї структури на екзекутиву? (фото - 7, 8)

5. Чи не відбувається цинічне проштовхування «двуязичія» через публікації щодо ідеї спорудження пам'ятника Іванові Франкові від «новоспеченого екзекутора» Ростислава Філіппенка (фото - 9)

6. Як зрозуміти мовчазне сприяння керівництва Об'єднання образливим витівкам у групі для координації діяльності учасників проекту в мережі Watsapp від «недалекого» аматора Петра Варцаби, які відверто спрямовані на приниження за принципову позицію активістів УПА «Воля», зокрема її керівника Івана Вовка? (фото - 10)

P.S. До речі, Андрій Якубув є членом Президії Української Всесвітньої Координаційної Ради. Таким чином, виникає ще одне запитання - риторичне: чи може особа любити Україну і працювати для українців, якщо вона відверто й публічно зневажає Пророка модерної української нації Тараса Шевченка?

 

ІА "Вголос": НОВИНИ