У відпочинковому комплексі у Карпатах отруїлись діти з різних областей України. Так, у лікарню загалом потрапили 18 осіб, з яких 16 - це діти віком до 16 років.

Про це повідомило Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Відомо, що у четвер, 22 липня, о 15:30 до Яремчанського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області надійшли екстрені повідомлення про захворювання на гострий гастроентерит серед вихованців спортивних секцій, які прибули 17 липня на відпочинок до дитячого спортивного табору у с. Яблуниця, Поляницької ТГ у відпочинковий комплекс «Таємниця Карпат».

Загалом у відпочинковому комплексі перебували 215 дітей від 6 до 16 років, 22 батьків та 11 тренерів з Харківської, Чернігівської, Сумської, Вінницької і Київської областей.

У всіх потерпілих була температура, загальна слабкість, нудота, біль у животі, кількаразова блювота та пронос.

Після проведення епідрозслідування було встановлено 62 порушення, що могли призвести до виникнення спалаху.

Зокрема:

  • вказаний заклад не входить до обласної мережі закладів відпочинку та оздоровлення дітей,
  • перевірка готовності для виїзду дітей у табір контролюючими службами не проводилась, відповідний акт (ф 316/0) складений не був, табір дозвільних документів на право приймати дітей на відпочинок не має,
  • про заїзд дітей органи місцевого самоврядування за 10 днів сповіщені не були,
  • медичних довідок форми № 079/о діти не мають,
  • постачальники разом із керівником закладу графіки і маршрути постачання продуктів не склали,
  • примірне двотижневе меню з Держпродспоживслужбою не погоджене та відсутнє,
  • проведення профілактичних дезінфекційних заходів у приміщеннях (будівлях) і на земельній ділянці табору забезпечується, інші заходи з метою недопущення розмноження гризунів і комах у приміщеннях (будівлях) і на земельній ділянці не проводяться,
  • будівлі закладу в окремих приміщеннях вимогам санітарних норм не відповідають і потребують проведення ремонтних робіт – стіни, стеля в тріщинах, штукатурка місцями відпадає, двері та вікна пошкоджені, потребують заміни,
  • набір та площа приміщень обідні зали не розраховані на одночасне обслуговування усіх дітей у одну зміну з розрахунку 1,0 кв. м на 1 місце; кількість місць у обідньому залі недостатня і не відповідає санітарним вимогам. Діти харчуються у дві зміни,
  • заклад не забезпечено доброякісною питною водою у відповідності з ДСанПіН 2.2.4–171-10, лабораторні дослідження вихідної води не проводяться,
  • гарячим водопостачанням виробничі приміщення харчоблоку, пральні, ванни, душові, вмивальні забезпечуються не постійно, по графіку,
  • всі житлові приміщення відпочинкового закладу та їдальні прибираються не регулярно та не якісно; не проводиться підмітання вологим способом, обмітання павутиння, видалення пилу, протирання меблів, радіаторів, підвіконь,
  • зберігання прибирального інвентарю не впорядковано, інвентар не промаркований; не проводиться знезараження ганчір’я для миття підлоги, щіток, віників; зберігання прибирального інвентарю не впорядковано; килимки для душових також не знезаражуються,
  • харчоблок табору розташований в пристосованому приміщенні та не має повного набору обробних цехів та розробних столів,
  • санітарні вимоги щодо зберігання продуктів харчування не дотримуються: недостатньо холодильного обладнання, не ведеться температурний графік, не дотримується товарне сусідства, відсутні стікери на продуктах, холодильник своєчасно не розморожується,
  • бракераж сирих продуктів не проводиться,
  • режим харчування, калорійність та норми вживання білків, жирів, вуглеводів не відповідають вимогам Норм, затверджених ПКМУ № 1591,
  • складання щоденних меню-розкладів не проводиться,
  • видача готової продукції здійснюється без участі бракеражної комісії,
  • кулінарна обробка харчових продуктів, технологія приготування страв проводиться з порушеннями, недостатньо технологічного обладнання,
  • правила миття обладнання та інвентарю не дотримуються,
  • у бракеражному журналі готових блюд закладання основних продуктів, зняття проби і дозвіл на видачу не відзначається,
  • харчові продукти без супровідних документів, що засвідчують їх якість та безпеку,
  • дезінфікуючі середники в закладі відсутні,
  • персонал не пройшов гігієнічне навчання та періодичний медичний огляд, відсутні особові медичні книжки,
  • медичний персонал у закладі відсутній, медичного пункту та ізолятора немає.

Читайте більше новин від ІА Вголос за посиланнями:

ІА "Вголос": НОВИНИ