Повномасштабний наступ Російської Федерації на українські території навряд чи є неминучим, а концентрація російських військ на кордонах, скоріше за все, є черговою демонстрацією готовності Росії захищати «червоні лінії» щодо України.

Про це йдеться в редакційній статті агентства Reuters.

«Reuters поговорило з більш ніж десятком джерел, включаючи представників західної розвідки та російськими експертами з політики Кремля, та майже всі погодилися, що вторгнення малоймовірно є неминучим», – зазначається у статті.

На думку експертів, президент РФ Путін, швидше за все, демонструє реальну загрозу військової сили задля демонстрації серйозних намірів Росії «захищати свої «червоні лінії» щодо України».

У виданні зазначили, що глава Кремля «вміє» загострювати та послаблювати кризи, як він робив це весною, коли спочатку зібрав на українському кордоні більше сотні тисяч російських військ, а потім відвів їх назад.

На їхню думку, таким чином Путін нагадує Заходу, що з Росією «слід рахуватися».

Водночас якби повномасштабне вторгнення таки сталося, то, на думку старшого наукового співробітника з питань гібридної війни Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) Саміра Пурі, Росія «могла б розглянути ймовірність нападу з півночі (з боку РФ та Білорусі), зі сходу або півдня (через Крим, який Росія захопила у 2014 році) та нападу з моря на Одесу та Маріуполь».

Утім, експерти зазначають, що серед чинників, які можуть стримати Москву, є побоювання реакції Заходу на вторгнення, адже, хоча Україна не є членом НАТО, але «невідомо, як далеко НАТО може зайти в захисті України», а відсутність дій з боку Альянсу покаже його «нерелевантним».

«І в НАТО, і в Москві прораховують, куди можуть завести кроки з ескалації. Якщо НАТО розгорне свої сили для боротьби, то росіяни вважатимуть це як неймовірної сили ескалацію», – зазначає Пурі.

Підсумовуючи, у виданні зазначили, що «навряд чи Україна стане полем битви», але цілком очевидно, що це питання зараз є актуальним у відносинах Росії та НАТО.

Нагадаємо, віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко заявив, що у випадку вторгнення Росії депутати готові терміново зібратися, щоб запровадити воєнний чи надзвичайний стан в Україні.

ІА "Вголос": НОВИНИ