У світі з'явилася жувальна гумка для боротьби з коронавірусом. Створення саме такого препарату вчені пояснюють тим, що у людей, інфікованих SARS-CoV-2, високий рівень вірусу знаходиться в слині.

Про нове відкриття розповів ScienceAlert вірусолог Грейс С. Робертс з Британського університету Лідса

Як зазначає вірусолог, люди, що інфіковані SARS-CoV-2, мають високий рівень вірусу саме в слині.  Жуйка містить білки ACE2, які здатні «вловлювати» частинки вірусу в роті і таким чином запобігати розповсюдженню інфекції.

Для того щоб перевірити дію жувальної гумки, вчені змішали зразки слини інфікованих людей зі складом жуйки. Виявилося, що в цій слині поменшало частинок вірусу SARS-CoV-2.

Також дослідження в лабораторних умовах показало, що жувальна гумка запобігає зараженню клітин. 50 мг жувальної гумки знижували проникнення вірусу на 95%.

Однак експеримент поки пройшов етап перевірки тільки в лабораторії. Чи буде він ефективний на людях-покаже час.

Як писав «Вголос», сьогодні у світі циркулює новий штам коронавірусу – «Омікрон». Медичні експерти стверджують, що «Омікрон» може виявитися заразнішим, ніж його попередник «Дельта». Теоретично новий штам може бути здатний «обходити» вакцину та вражати  людей, які перехворіли на COVID-19.

«Омікрон» виявили щонайменше у 17 країнах. В Україні його поки що не зафіксували.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ