Японія заявила, що готова приєднатися до США та інших промислово розвинених країн G7 у запровадженні санкцій проти РФ, якщо президент Росії віддасть наказ про вторгнення в Україну.

Про це пише Japan Times, пише ЕП.

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда назвав визнання Росією так званих «ЛНР» та «ДНР» і відправлення туди військ «неприйнятним діями й порушенням міжнародного права».

За його словами, Японія готова до жорсткої відповіді, яка може включати санкції.

«Ми будемо уважно стежити за тим, як розвиватиметься ситуація», - сказав Кісіда.

Він додав, що Японія прийматиме «конкретні рішення, тісно співпрацюючи з міжнародною спільнотою».

Перед цим міністр закордонних справ Японії Йосімаса Хаяші заявив, що Токіо працюватиме з міжнародним співтовариством, включаючи країни G7, для «жорсткої відповіді» на дії Росії, «включаючи санкції».

«Нові санкції Японії, які доповнять санкції, введені проти Росії в 2014 році після окупації Криму, включатимуть заборону на експорт напівпровідникових мікросхем та інших ключових технологій, а також жорсткіші обмеження для російських банків», - писала раніше газета Yomiuri.

Хоч Японія більше не є великим експортером напівпровідників з часткою лише 10% світового ринку мікросхем, вона є ключовим виробником спеціалізованих електронних компонентів, таких як автомобільні мікросхеми та датчики зображення, і домінує в інших галузях промисловості, таких як високотехнологічне виробниче обладнання.

Які саме санкції розглядає Японія, прем'єр-міністр країни не уточнив.

Що відомо про санкції проти РФ?

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у своєму твітері написала, що таке рішення є грубим порушенням Мінських домовленостей і територіальної цілісності України. 

«Визнання двох сепаратистських територій в Україні є грубим порушенням міжнародного права, територіальної цілісності України та Мінських домовленостей», – зазначила вона.  

Президент Європейської ради Шарль Мішель також підкреслив, що «ЄС та його партнери відреагують єдністю, твердістю та рішучістю в знак солідарності».

У Білому домі зазначили, що в США на такий хід подій очікували. У пресслужбі Байдена наголосили, що незабаром буде підписано указ про заборону інвестицій, торгівлі та фінансування «ДНР» і «ЛНР».

Крім того, цей указ дозволить США вводити санкції проти всіх, хто працює в цих регіонах.

«Щоб бути зрозумілим: ці заходи є окремими від швидких і суворих економічних заходів, які ми готуємо в координації з союзниками та партнерами, якщо Росія буде далі вторгатися в Україну», – написала прес-секретар Білого дому Джен Псакі, передає CNN.

Президент Естонії Алар Каріс також не схвалив рішення президента РФ Володимира Путіна визнати промосковські республіки незалежними та наголосив, що Естонія підтримує Україну.

За словами прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона, визнання незалежності псевдореспублік «ЛНР» та «ДНР» є відвертим порушенням міжнародного права, грубим порушенням суверенітету та територіальної цілісності України. Також він зазначив, що це рішення свідчить про відмову Росії від Мінських домовленостей.

Також, Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що скликає у вівторок позачергове засідання глав МЗС для затвердження санкцій проти РФ.

ІА "Вголос": НОВИНИ