Старший економіст Світового банку Анастасія Головач повідомила, що значне підвищення зарплат педагогам призведе до зростання інфляції та посилить соціальну несправедливість.

Про це експерт заявила після рішення Уряду і Міністерства освіти та науки підвищити заробітну плату освітянам на рекордні 70% у 2020 році, передає «Економічна правда».

За її словами, таке підвищення зарплат – додаткове навантаження на бюджет, яке відволікатиме ресурси від інших важливих проєктів. При цьому зазначається, що кошти на підвищення зарплат освітян і науковців на 2020 рік не передбачені.

«На це рішення додатково потрібно знайти 19,7 млрд грн: 14,8 млрд грн – з Державного бюджету і 4,9 млрд грн – з місцевих», – повідомили в Міністерстві фінансів.

У 2017 році підвищення зарплат в секторі освіти було завдяки додатковим секторальним надбавкам. Їх затвердили окремою постановою. У 2018 році з тієї ж причини зарплати вчителів зросли ще на 30%.
«Ухвалення цього рішення породжує питання: чому саме вчителі, а не інші категорії бюджетників? Наприклад, лікарі отримують меншу зарплату, ніж вчителі, а після останнього рішення Уряду це співвідношення ще більше зміниться не на користь лікарів», – наголосила Головач.

Як писав «Вголос», міністр освіти та науки Лілія Гриневич наголосила на тому, що вчитель, який працює в школі, не може бути репетитором. Це вважається порушенням.

ІА "Вголос": НОВИНИ