Директор Інституту української мови Павло Гриценко прокоментував заяву, озвучену днями головним рабином Кривого Рогу Лірон Едері про те, що чинний Закон України «Про освіту» лише частково враховує потреби нацменшин під час освітнього процесу.

Про це Гриценко розповів «Вголосу».

«Мова йде не про мову євреїв, не про угорську, тут інше головне: йдеться про посилення через оцю формулу ролі російської мови. Тобто повернення до старої радянської схеми домінування російської мови в Україні, - уточнив він. - А воно неможливе як на рівні законодавчому, так і на рівні логіки».

І додав: «По-перше, етнічних росіян в Україні значно менше, ніж це намагаються представити апологети цієї реконструкції минулого стану. А розуміння російської мови українцями – це набуток русифікації. Але здебільшого так зване російськомовне населення – це населення, у якого за радянських часів забрали його рідну мову і замінили її мовою російською».

Тому зараз повернення до цієї доктрини, за словами професора, – це подарунок нашому недругові Путіну.

«Тому ці кроки нібито боротьби за права національних меншин – це ніщо інше, як кроки завуальованої реставрації давнішого стану домінування російської мови. І саме зараз актуалізована ця проблема, вона набирає і буде набирати обертів. І спрацьовує одночасно з різних позицій – з позиції угорців, румун, болгар, а тепер і євреїв. Ну і звичайно – російськомовних», - додав Гриценко.

І резюмував: «І те, що ставлять питання відновлення ролі російської мови в освіті, забезпечення викладання тієї ж російської мови, відновлення її ролі як офіційної у Парламенті, а відповідно і в інших державних структурах, – це є руйнування всіх досягнень України як незалежної держави».

Більше читайте тут: «Не потрібно будувати в Україні новий Ізраїль!».

ІА "Вголос": НОВИНИ