Зауважимо, що на лікарняний очільниця однієї з найважливіших дитячих лікарень України пішла напередодні звіту перед депутатами обласної ради, який мав би відбутись 21 грудня. Проте станом на сьогодні Олександра Бурда вже перебуває на робочому місці, попри все ще відкритий лікарняний.

Нагадаємо, "Вголос" вже писав про ситуацію, що виникла в ОХМАТДИТі. Зокрема про проблеми з тендерами, внаслідок яких рахунки лікарні виявились заблокованими, а також про затримки зарплатні медикам, звільнення та брак базових медикаментів, із чим стикнулась цієї осені головна дитяча лікарня Заходу України. 

Відтоді, як в жовтні 2021 року директорка ОХМАТДИТу пішла у відпустку напередодні запланованого звіту перед депутатами Львівської обласної ради, ситуацію вдалось стабілізувати силами колективу. Проте вже під кінець року конфлікт в ОХМАТДИТі набув нового розголосу, адже напередодні запланованого звіту перед обласною радою очільниця лікарні пішла на лікарняний. Попри те, що з'явився відкритий лист з підписами значної частини колективу лікарні, у якому обласних депутатів закликали звільнити її з посади. 

Зауважимо, що львівський ОХМАТДИТ є комунальним некомерційним підприємством Львівської обласної ради, і, відповідно до контракту, за умовами якого Олександра Бурда була призначена директоркою лікарні, вона мала б щонайменше раз у рік звітувати на сесії Львівської облради. За час її перебування на посаді (від березня 2020 року) жодного звіту наразі не було. 

Лікарняний чи не лікарняний? 

Як стало відомо редакції з власних джерел, вже 4 січня директорка була на робочому місці та взялася до виконання своїх обов'язків. Водночас, за даними наших джерел, лікарняний у очільниці ОХМАТДИТу триває до 09.01.2022 року. 

Зауважимо, що право на лікарську таємницю є абсолютно недоторканним і захищеним законом. Відтак жодної інформації про будь-які особисті обставини, причини хвороби та інші деталі опубліковано не буде. 

Для цього й існує система електронних лікарняних, завдяки якій дані з листка непрацездатності, які отримуватимуть роботодавці, працівники навчальних закладів тощо, не міститимуть інформації, що підпадає під визначення медичної таємниці. Тобто роботодавець не бачитиме, в якому закладі від якого захворювання лікувався працівник. Водночас він отримуватиме з державного реєстру чітку перевірену інформацію про вашу тимчасову непрацездатність.

Ми опублікували відповідну інформацію лише з огляду на: А) ситуацію, яка виникла в лікарні; Б) той факт, що подальша робота лікарні залежить перш за все від очільника, який і відповідає за її стан.


Відповідно до отриманої інформації, лікарняний в директорки ОХМАТДИТу був відкритий 04.01.2022 і закритий 09.01.2022. Станом на зараз його статус  – «закритий». У будь-якому разі, в багатьох працівників лікарні та представників громадськості виникли питання до лікарняних та відпусток очільниці ОХМАТДИТу, які виникають неодмінно саме напередодні звітів перед обласною радою. 

Яка позиція директорки лікарні?

Ми звернулись по коментар безпосередньо до пані Олександри Бурди. За словами директорки ОХМАТДИТу, її лікарняний мав бути закритий 03.01.2022 і саме  тому 4 січня вона вийшла на роботу. Як запевняє Олександра Бурда, цю ж інформацію підтвердив її сімейний лікар. 

На питання стосовно лікарняного, який закінчується лише 9 січня, очільниця ОХМАТДИТу відповіла, що, ймовірно, могла статися якась помилка, проте не стала коментувати ситуацію детальніше, пославшись на брак компетенції безпосередньо щодо цього питання (дані в систему про лікарняні вносить сімейний лікар).

"В мене лікарняний закритий. Що там далі є, я не знаю. Можливо, якась помилка. Я телефонувала своїй сімейній лікарці, і вона підтвердила, що лікарняний закритий", – заявила Олександра Бурда. 

Ми не робимо оцінок ситуації, а лише називаємо факти, які оцінюєте ви, шановні читачі. Розбіжність у словах очільниці лікарні й у  тих даних, які отримали журналісти, є очевидною. Та варто звернути увагу на іншу деталь.

Згідно з рішенням депутатів Львівської облради, звіт директорки ОХМАТДИТу мав би відбутись вже цього року, адже станом на кінець минулого року лікарня мала боргів на суму близько 17 млн грн. Чи не виникне в очільниці ОХМАТДИТу напередодні звіту вкотре потреба взяти лікарняний чи вирушити у відпустку? 

Питання, відповідь на яке ми мали б отримати вже до кінця цієї зими. 

 



ІА "Вголос": НОВИНИ