Напередодні чергової річниці з дня висадки у 1492 році команди Христофора Колумба на березі Нового континенту і початку формування іспанської імперії, яку щоразу 12 жовтня помпезно відзначають мешканці країни Сервантеса, у королівстві на Піренейському півострові знову вирують пристрасті.

Цього разу причиною народного збурення стало рішення уряду "червоного" соціаліста Санчеса провести ексгумацію останків генералісимуса Франсіско Франко у Долині Полеглих і перепоховати їх без згоди родичів покійного на одному із цвинтарів Мадрида.

Заручившись постановою Верховного суду Іспанії та мовчазною згодою Ватикану, нинішня влада спершу планувала ексгумувати останки Франко в ніч з 6 на 7 жовтня - якраз того дня, коли 85 років тому влада Другої іспанської республіки віддала наказ генерлові Франко зупинити повстання "червоних" соціалістів у провінції Астуріас.

Як свідчать історичні джерела, 5 жовтня 1934 року, коли до влади в Мадриді вкотре прийшов лідер радикальної республіканської партії (PRR) Алехандро Леррус, робітнича партія соціалістів Іспанії (PSOE) організувала страйки та інші акції протесту на півночі країни. За наказом Лерруса вже 7 жовтня Франко очолив військову операцією для придушення повстання "червоних" революціонерів. Той факт, що Санчес & К° озвучили намір ексгумувати останки каудільйо Іспанії саме в ніч на 7 жовтня, дає підстави вважати, що вся ця метушня навколо праху Франсіско Франко є не чим іншим, як історичною помстою тодішніх аутсайдерів, а нині - реваншистів, які прийшли до влади на популістських гаслах, сформували правлячу коаліцію та очолили уряд королівства.

Варто зазначити, що вже минуло більше року з того часу, як можновладці від PSOE вирішили ексгумувати Франко. Процес, який був призупинений Верховним судом Іспанії у червні, зараз знову вступив у дію після того, як високий суд пришвидшив оформлення документів про ексгумацію та перепоховання останків каудільйо, що соціалісти Санчеса назвали "перемогою демократії".

Разом з тим, серед іспанських патріотів, які кожних вихідних долають сотні кілометрів, щоб здійснити паломництво до могили Франко у Долині Полеглих, зростають протестні настрої. Національна фундація Франсіско Франко оголосила мобілізацію серед небайдужих іспанців з метою захисту могили каудільйо від осквернення - саме так вони і члени родини Франко трактують наміри соціалістів щодо ексгумації і перезахоронення праху генералісимуса.

Враховуючи небезпеку масових заворушень, керівництво іспанської жандармерії (Guardia Civil) вважає, що найкращим варіантом було би перевезення гелікоптером останків Франсіско Франко із Долини Полеглих до місця запланованого перезахоронення - кладовища Ель Пардо в Мадриді. На їхнє переконання, це мінімізувало б ризики можливої протидії з боку правих радикалів: блокади на дорогах, людські бар'єри тощо, які можуть перешкоджати проходу транспорту протягом 60 кілометрів, що розділяють Долину Полеглих і столицю Іспанії.

Однак, план перевезення останків Франко повітрям, як повідомила іспанська преса, має серйозний недолік. Деякі учасники нарад у міністерстві внутрішніх справ попередили, що колеса гелікоптера під час маневрів посадки та зльоту можуть пошкодити покриття на площі, де розташована базиліка.

Та чи не найвагомішою перешкодою на шляху Санчеса до реалізації його нав'язливої ідеї стала позиція настоятеля абатства "Долина Полеглих", пріора монастиря бенедиктинців Сантьяго Кантери, який у відповідь на ультиматум віце-президента уряду Кармен Кальво заявив, що не буде виконувати наказ Верховного суду Іспанії про дозвіл на ексгумацію останків каудільйо - незважаючи на уточнення високого суду, що йому не потрібен дозвіл церкви, а також на те, що Ватикан пообіцяв не перешкоджати перезахороненню Франко.

У листі до віце-президента іспанського уряду Кармен Кальво, надісланого 9 жовтня, пріор Кантера стверджує, що "Аббатство не дає доступу до базиліки (культового приміщення) з метою проникнення до "res sacra" (поховання)".

Настоятель абатства попереджає, що постанова Верховного суду Іспанії "не вирішує" церковних справ і було б "порушенням релігійної свободи" "діяти у священному місці", не маючи "обов'язкового церковного дозволу".

Лідер іспанської партії соціальних націоналістів "Alianza Nacional", адвокат Педро Пабло Пенья так охарактеризував на своїй сторінці у мережі фейсбук позицію Сантьяго Кантери:

"Відповідь пріора аббатства Святого Хреста у Долині Полеглих віце-президенту Кармен Кальво

Короткий зміст: Абатство не дає доступу до базиліки (культового місця) з метою проникнення до "res sacra" (захоронення).

Підстави: Захист релігійної свободи, основне право, тлумачення якого не належить до компетенції Верховного суду, а Конституційного суду - ст. 123 Конституції Іспанії - та Європейського суду з прав людини у Страсбурзі.

Пріор є солдатом-монахом. Уряду разом із постановами Верховного суду буде складно обійти цю проблему".

А тим часом націоналістична коаліція ADÑ - іспанська ідентичність оголосила про маніфестацію, яка відбудеться 10 жовтня о 20:00 годині навпроти офісу правлячої партії PSOE в Мадриді на знак протесту проти нового закону історичної пам'яті і осквернення Долини Полеглих.

Автор цих рядків також братиме участь в акції іспанських колег, підтримуючи їх у боротьбі за соціальну, національну та історичну справедливість.

¡La verdad antes que la paz - правда важливіша за мир!

ІА "Вголос": НОВИНИ