Два автобуси з понад сотнею українців застрягли на кордоні Італії та Словенії після того, як словенці закрили кордон через спалах коронавірусу.

З другої ночі і дотепер пасажири перебувають між прикордонними пунктами. Серед них – двоє дітей, повідомляє ТСН.

Автобус від міста Барі до Херсона виїхав з Італії вчора ввечері. О другій ночі проїхали нейтральну зону, далі словенці не пустили. Заручниками між кордонами стала понад сотня українців. Люди кажуть, у них майже немає води та їжі.

«Нас не повідомили, що Словенія закриває кордон. Не казали, щоб ми не їхали. Ми не знали. Коли доїхали, нас навіть не перевірили. Просто сказали розвертатися», - розповідає Людмила. Дівчина разом із сином місяць жила у мами в Ріміні. Додає, що дзвонила до перевізника напередодні поїздки. Її запевнили, що все гаразд.

А поки люди самостійно перевіряють температуру в один одного. Симптомів захворювання серед пасажирів немає. Українці просять повернути їх додому. «У мене тиск, я гіпертонік. Таблетки закінчуються, я не знаю, що робити», - каже один із пасажирів.

Тим часом словенська поліція погрожує відігнати автобус з українцями назад до Італії. Але тут теж халепа: назад в Італію пасажирів не пускають, бо у водіїв немає дозволів на перетин кордону.

А ось, як ситуацію коментує сам перевізник: «Справа в тому, що Словенія не два дні тому закрила кордон, а буквально перед нашим виїздом. Наші партнери, а також президент асоціації італійсько-української дружби телефонували і в консульство, і в поліцію. Запитували, чи є заборона на міжнародні перевезення. Нам сказали, що територією Італії їхати можемо, а в Словенії лише із зачиненими дверима. Тобто транзитом можна».

Увечері п'ятниці, 13 березня, президент України Володимир Зеленський пообіцяв повернути пасажирів. «Цими вихідними спеціальний борт поверне додому українців, які застрягли на кордоні Італії та Словенії», - сказав президент.

Нагадаємо, що на кордоні Словенії та Італії через спалах коронавірусу заблокували групу українців, яка налічує сто осіб.

ІА "Вголос": НОВИНИ