Одеський окружний адміністративний суд заборонив ТОВ «Кредо і Ко» та іншим особам за його дорученням чи за договором здійснювати будь-які підготовчі та/або будівельні роботи на ділянці по вул. Фонтанська дорога 151-А в Одесі до набрання законної сили судовим рішенням у цій справі. Про це свідчить ухвала від 8 липня, передають Наші гроші.

Суд відзначив, що ТОВ «Кредо і Ко» у лютому 2018 року отримало в оренду ділянку площею 0,31 га по вул. Фонтанська дорога, 151-А для будівництва об’єкта рекреаційного призначення. У договорі оренди встановлені обмеження у використанні ділянки, зокрема: як водоохоронна зона і зона особливого режиму забудови.

Після цього вже у квітні 2018-го фірма отримала містобудівні умови та обмеження на проектування адміністративної будівлі на вказаній ділянці.

Суд звернув увагу на те, що в Одесі організована рекламна кампанія щодо продажу апартаментів в житловому комплексі «Граф у моря» по вул. Фонтанська дорога, 151-А.

Наголосимо, що по суті, це є житловий комплекс з квартирами від «смартів» від 35 кв м до пентхаусів на 90 кв м. Хоча МУО видані на адміністративну будівлю.

Суд відзначив, що будівництво апартамент-комплексу «Граф у моря» ведеться в рекреаційній зоні на 13-й станції Великого Фонтану. При цьому у ході робіт зрізуються шари ґрунту, забиваються в ґрунти палі, заливається все бетоном, що подальшому відновленню не підлягає та що спричиняє втрату рекреаційної зони у даній території.

При цьому «Кредо і Ко» не надало суду звіт про результати оцінки впливу на довкілля, внаслідок чого у суду відсутні підставі вірити фірмі, що її забудова не має негативного впливу на довкілля.

Суд визнав обґрунтованими доводи позивача, що здійснення будівництва можливо супроводжуватиметься втручанням в навколишнє середовище прибережної захисної смуги, що свідчить про те, що відновлення попереднього стану земельної ділянки буде потребувати значних зусиль.

Також суд додав, що, незважаючи на те, що будівництво здійснюється в водоохоронній зоні з особливим режимом забудови та вимоги до встановлення МУО потребують зазначення гранично допустимої висотності будинків у метрах, в оскаржуваних МУО не зазначено існуюче обмеження щодо поверховості об’єкта, який може будуватись.

За даними суду, будується 9-поверховий апартамент-комплекс. Втім, раніше ЗМІ повідомляли про плани звести на вул. Фонтанська дорога, 151-А 13 поверхів.

Заборона проводити будь-які будівельні роботи по вул. Фонтанська дорога, 151-А є заходом забезпечення позову. Рішення по суті ще не приймалося.

Позивачем у справі є Олександр Степанюк, який вимагає визнати протиправними і скасувати містобудівні умови та обмеження на проектування апартамент-комплексу «Граф у моря». У своєму позові він, зокрема, заявив про негативні наслідки забудови, що вже виникли, як-то: зсув частини огорожі будівельного майданчику, утворення пустот в результаті активності сейсмічного характеру, затоплення буд майданчику і вилив води разом з бетоном в море, падіння автокрану. У «Кредо і Ко» це все заперечили.

Також Степанюк зазначив, що дане будівництво проводиться фактично у 100-метровій охоронній прибережній зоні і перекриває вид на акваторію моря. У «Кредо і Ко» це теж заперечили, вказуючи, що вони дотримуються вимог МУО. А висновок про забудову у межах менше ніж 100 метрів від моря – назвали передчасним.

13 липня суд призначив у справі земельно-технічну експертизу, проведення якої доручив Одеському науково-дослідному інституту судових експертиз Мін’юсту. Перед експертом поставили питання про фактичне використання ділянки, її відстань до лінії урізу Чорного моря, чи порушує запроектована висота вимоги МУО та обмеження для рекреаційної зони, чи порушує це будівництво панорамний огляд на акваторію Чорного моря з верхнього плато 13 станції Великого Фонтану, чи відповідає забудова містобудівній документації (Генплану, зонінгу і ДПТ).

Девелопером ЖК «Граф у моря» є Graf development, замовником будівництва – ТОВ «Кредо і Ко», генпідрядником ТОВ «Будівельні індустрії Плюс».

Власником ТОВ «Кредо і Ко» є кіпрська компанія «Мірн Лімітед», кінцевим власником якої значиться кіпріот Джон Хадзісоломос. Керівником «Кредо і Ко» з 2018 року є Наталія Манжосова. Фірму «Кредо і Ко» ЗМІ відносять до литовської будівельної групи HANNER Гердаса Дубрицкаса. Компанія повідомляє про себе, що працює на ринках Литви, України, Румунії та Росії вже понад 20 років.

Власниками ТОВ «Будівельні індустрії Плюс» є Юрій Міхов і Сергій Добрєв.

Окрім ЖК «Граф у моря», місцеві активісти протестують також проти будівництва житлових комплексів поруч – ЖК «Каліпсо», ЖК «La Mer», ЖК «Aura Apart» та ін.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ