Патрульний поліцейський Сергій Желіба, який у прямому ефірі «Народного толк шоу» на телеканалі НТА озвучив проблеми, які є у поліції, підтвердив факт так званого покарання з боку керівництва. Про що раніше заявила активістка і журналістка Вікторія Балицька.

У телефонній розмові з журналістами телеканалу НТА він сказав, що «в принципі все, що там написано, підтверджується. Там немає нічого зайвого». 

 

Що було раніше

Через тиждень після ефіру «Народного толк шоу» гостя проєкту  громадська активістка та журналістка Вікторія Балицька у Фейсбуці шокувала – інспектора Сергія Желібу, який прийшов до студії, перевели з патрулювання в автомобілі на так звану «буду». Тобто записувати візитерів у журнал та піднімати шлагбаум на в’їзді в управління патрульної поліції. Це їй підтвердили власні джерела у правоохоронних органах. Вікторія Балицька вважає – це відповідь керівництва патрульному за його позицію.

«Це така робота, яка не потребує якихось особливих зусиль і для людини, яка хоче щось робити, служити, виконувати якісь обов’язки змістовні – то для неї це звичайно мука. І це досить неприємно. Тому скерування людини на ту «будку» носить ознаки покарання. І наскільки я знаю, це давня практика в патрульній поліції», – зазначила Вікторія Балицька у коментарі журналістам НТА. 

Що існують різні методи так званого покарання від керівництва наголошує й правоохоронець Тарас Пристай. Зокрема, відзначає, переведення з авто інспекторів у піший патруль. Із цим він зіштовхнувся особисто, коли не погоджувався з керівництвом та висловлював свою власну думку

Про переведення у піший патруль як один із видів покарання говорить й правоохоронець Тарас Пристай. 

«Мені неофіційно повідомляли, що забагато запитів відправляю, задаю якісь питання або з чимось не погоджений, з певною позицією». – каже Пристай. 

 

Позиція поліції 

У патрульній поліції про ситуацію з інспектором Желібою знають. Втім, кажуть, жодних покарань у вигляді переведення з патрулювання в автомобілі на шлагбаум у них немає.   Тож керівництво ніяким чином не тисне ні на цього, ні на інших поліцейських.   

«Розстановку сил та засобів формують командири взводів, командири рот і командири батальйонів. Я цю розстановку сил та засобів затверджую. Щодо тої ситуації, яка зараз піднялась з Сергієм, направду, якщо брати 2021 рік, то Сергій заступав в наряд по охороні адмінбудівлі 42 рази. В 2022 році – 7 разів», – пояснює начальник управління Патрульної поліції Львівської області Роман Пилипенко. 

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос»,  «тихий страйк» патрульних в Україні розпочався через низький рівень грошового забезпечення. Зараз, після незначного підняття, середня зарплата патрульного сягає суми в  межах 14 тисяч гривень. Через низькі зарплати з правоохоронної структури за останній час звільнилися десятки людей по цілій країні.   

ІА "Вголос": НОВИНИ