Інцидент трапився сьогодні, 23 грудня, під час засідання Львівської районної ради. Депутат від ВО «Свобода» Богдан Федун, ветеран російсько-української війни, вступив у сутичку з представником партії «Самопоміч», каратистом Станіславом Горуною. Останній раніше відзначився поїздками до Росії під час війни та заявами про те, що «спорт поза політикою».

Редакції «Вголос» вдалось отримати з власних джерел відео інциденту, що трапився в сесійній залі Львівської райради. 


Нагадаємо, в серпні цього року каратист зі Львова та бронзовий призер Олімпіади-2020 Станіслав Горуна став на захист української легкоатлетки Ярослави Магучіх, яка обійнялась та сфотографувалась із російською спортсменкою Марією Ласіцкене після змагань.

Свою думку з цього приводу Станіслав Горуна висловив на сторінці у Facebook. 

«Спорт це вид діяльності. Для більшості спортсменів національної збірної України це професія і справа життя. Відчепіться від спортсменів з вашою ****ною політикою», - заявив він.

Така заява викликала значне обурення у ветеранському середовищі Львова. Прокоментував скандал також відомий український спортсмен Жан Беленюк, який заявив, що «спорт інтегрований у політику, і це зрозуміло будь-кому». 

Раніше Богдан Федун у коментарі для редакції «Вголос» зауважив, що факти активних «гастролів» Станіслава Горуни до Росії раніше не були відомі широкому загалу. 

"Хлопці провели велику роботу в пошуку різної інформацію. Стало відомо про його співпрацю з російськими спортсменами. Він проводив спільні семінари з клубом «Союз», який підпорядковується федерації карате. Голова клубу повністю підтримує російську владу та вітає Путіна. Це логічно, бо він громадянин Росії.  Але не логічно, що є купа хлопців та дівчат 18-ти чи 19-ти років, які поїхали на війну, і так і не стали спортсменами. А ця людина дозволяла собі відвідувати Росію і проводити навчання російським спортсменам. Тим самим, підсилюючи нашого ворога", - говорить ветеран.

З огляду на це, представники ветеранських рухів закликали керівництво «Самопомочі» відкликати депутатський мандат Станіслава Горуни, який засідає у Львівській районній раді, так виключити його з лав партії.

Нагадаємо, саме таким чином вирішилась доля депутатства львівського медіаменеджера Романа Любицького. Після того, як стало відомо про факти його співпраці з проросійським політиком Віктором Медведчуком, він був позбавлений мандату та виключений з лав партії ВО «Свобода». 


Що стало причиною для бійки?

Редакції «Вголос» вдалось додзвонитись обом фігурантам конфлікту. Наразі Станіслав Горуна не прокоментував цю ситуацію детальніше, проте редакції вдалось поспілкуватись з Богданом Федуном. 

"Що сталося - це дурна провокація з боку Стаса. Власне, ветеранське середовище мало до нього питань багато стосовно російських поїздок. Він довго не ходив на сесії, мабуть танці йому набагато важливіше ніж та робота, яку довірила йому громада. Його не було на 4 останніх сесіях. На одній з них приходило ветеранське середовище, аби з ним поспілкуватись", - заявив свободівець.

За словами Федуна, крім того, що Станіслав Горуна є  спортсменом, він також  є депутатом районної ради, і перш за все українцем. 

"З ним хотіли поспілкуватись, чи нормально йому буле ватником, захищати ватників і нівелювати своїми діяти війну, яка триває", - говорить ветеран. 

Богдан Федун розповів, що представники партії «Самопоміч» неодноразово обіцяли ветеранському середовищу, що попередять про присутність Горуни на сесіях районної ради. Адже львівські ветерани бажали почути пояснення про його заяви, та про його гастролі Росією. 
 
"Він до мене підійшов сам, і він власне почав мене провокувати різними дурними запитанням. Чому я не прочитав якесь незрозуміле звернення, чи ще щось. Я йому сказав, що він ватник і мені все з ним зрозуміло, і було б добре, аби він прийшов на наступну сесію", - пояснює депутат від Свободи. 

За словами Богдана Федуна, незабаром розмова зайшла в нікуди, і він заявив Горуні, що не має наміру з ним спілкуватись. На що останній розвернувся і назвав ветерана російсько-української війни «сцикуном». 


«На щастя так не є, адже на відміну від нього я в Росію не їздив тренувати місцеву молодь, яка йде в російську армію. Замість цього я поїхав на Схід. Тож відповідно, провів з ним бесіду», - підсумував Федун.


Станом на кінець  цього року жодних санкцій проти Станіслава Горуни з боку керівництва партії «Самопоміч» не було застосовано. 

ІА "Вголос": НОВИНИ