У понеділок, 10 лютого, Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України презентувало народним депутатам - членам профільного Комітету Стратегію реінтеграції ветеранів до мирного життя, розроблену з метою повернення ветеранів війни до повноцінного мирного життя.

Про це повідомили в інформаційному управлінні апарату Верховної Ради.

Мінветеранів визначило своїми першочерговими завданнями:

- створення реєстру Е-ВЕТЕРАН. Запуск цієї платформи є найбільш ефективним механізмом покращення якостей державних послуг, ліквідації корупційної складової, послаблення суб’єктивного фактору;

- медичне лікування та реабілітація ветеранів, психологічна адаптація. Кардинально змінюються принципи та стандарти надання медичних послуг. Мінветеранів розробило пакет додаткових медичних послуг для ветеранів, стандарти надання психологічної допомоги, ініціювало передачу від Міністерства охорони здоров’я реабілітаційних центрів і на базі одного з них створило Центр захисту психічного здоров’я та тренінговий центр підготовки фахівців, які будуть надалі працювати з ветеранами та їхніми сім’ями. Заплановано запуск центру сімейної реабілітації, запровадження обов’язкового медичного огляду, створення профільних відділень з лікування наслідків контузій та залежностей;

- навчання та перекваліфікація ветеранів;

- працевлаштування і підтримка бізнесу;

- житлові програми. Розроблена стратегія забезпечення житлом, із застосуванням різноманітних механізмів, зокрема, кредитування, співфінансування.

Представники Мінветеранів також повідомили про розробку спільно з РНБО якісно нової концепції територіальної оборони України. Зокрема, планується створення окремого виду військ і ветерани будуть складати кістяк підрозділів та відповідати за військово-патріотичне виховання молоді. Також передбачається максимально залучити ветеранів до сприяння органам правопорядку в захисті громадського порядку та державного кордону шляхом використання громадських формувань.

Крім того, заплановане відкриття Ветеранських просторів в регіонах України, які мають стати фронт-офісами Мінветеранів на місцях.

Нагадаємо, що під час пресконференції ветерана АТО Михайла Маймана та його адвоката Віталія Купрія стали відомі подробиці погроз та переслідувань з боку Киви.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ