Група вчених з компанії Bonus BioGroup в Хайфі (Ізраїль) розробила ліки, ефективні проти ураження легень при коронавірусній інфекції. Про це пише ізраїльське видання “Вести: Израиль по-русски”.

У найближчі дні в лікарні «Рамбам» розпочнеться другий етап випробувань на людях препарату MesenCure. Перший, проведений в тій же лікарні, завершився успішно: всі 9 важкохворих коронавірусом, які перебували на межі підключення до ШВЛ і отримали нові ліки, одужали за кілька днів і були виписані.

Відповідальний за випробування препарату в лікарні «Рамбам» д-р Шаді Хамуд, завідувач терапевтичним відділенням і дослідницьким відділом, коментує: «Препарат атакує вірус і зменшує запалення. Результати чудові: за лічені дні після початку прийому тяжкохворі, що знаходилися на межі підключення до ШВЛ, одужали.

Хайфського компанія Bonus BioGroup займається тканинною інженерією і клітинною терапією. Маючи можливість вирощування культур людських клітин, під час епідемії компанія зайнялася розробкою ліків проти коронавірусу.

»Ми звернули увагу, що більшість хворих вмирали від пневмонії, - пояснює д-р Бен-Давид. - Вірус запускав хворобу, в ході якої розвивалася гостра імунна реакція. MesenCure є суспензією людських клітин, вирощених в лабораторії, цю суспензію вводять внутрішньовенно. Клітини потрапляють в легені і завдяки модифікованим і посиленим властивостям пригнічують місцеве запалення і дозволяють хворим одужати«.

Після успішних лабораторних випробувань на тваринах було отримано дозвіл на клінічні випробування.

62-річний Френсіс Клауді був одним з тих, кому ввели експериментальні ліки. »Коли мені запропонували експериментальний препарат, я вагався. Але через 4 дні після його введення я відчув поліпшення. А через 10 днів я виписався - це просто чудо. Після виписки я зробив пожертву на користь лікарні, де врятували мені життя«, - сказав він.

За словами Френсіса Клауді, 2 людини, які лікувалися в лікарні одночасно з ним і відмовилися брати участь в експерименті, померли. В експерименті брали участь 10 хворих.

»Ліки вводилося в 3 прийоми, і ми були приємно здивовані, що люди одужували і виписувалися через день після завершення лікування препаратом. Це було схоже на диво, результати були прекрасними і викликали захоплення також у лікарів, - каже д-р Бен Давид. - У 9 хворих покращилися фізіологічні показники, і вони виписалися, будучи здоровими, один хворий помер".

На початку липня було отримано дозвіл на другий етап тестування, в якому візьмуть участь 50 хворих.

Як ми вже повідомляли, минулої доби, 8 липня, у Львівській області підтвердили 39 нових випадків коронавірусної хвороби. З них 29 інфікованих - мешканці Львова.

ІА "Вголос": НОВИНИ