Протягом поточного епідеміологічного сезону в Україні померли 43 людини від ускладнень грипу.

Про це повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко в ефірі програми Право на владу на 1+1.

«У країні зараз сезон підвищеної захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. Щотижня хворіє близько 200−240 тисяч осіб, яким надається медична допомога. Навіть є летальні випадки … Для України грип сьогодні на першому місці за небезпекою, оскільки грип є, грип циркулює і в цьому епідсезоні в нас померли 43 людини від грипу», — сказав він.

Ляшко підкреслив, що основною причиною високих показників захворюваності на грип та смертності від його ускладнень є відсутність вакцинації.

«Є проблема — навіть при наявності вакцини від грипу ми не вакцинуємося. 1,5−2% населення вакцинується від грипу. А грип та коронавірус, як грипоподібні захворювання, в першу чергу досить невибагливі, досить жорсткі до певних груп ризику у людей, у яких є, наприклад, медичні проблеми, з хронічними захворюваннями, із захворюваннями імунної системи. І пізнє звернення до лікаря під час грипу або грипоподібного захворювання може призводити до того, що лікарі не в змозі будуть надати якісну і ефективну медичну допомогу. Тому, в першу чергу, ми повинні вакцинуватися від тих хвороб, від яких можна захиститися, від грипу зокрема. На другій стадії ми повинні своєчасно консультуватися з лікарем. Адже саме лікар повинен ухвалювати тактику лікування», — сказав головний санлікар.

Поки увага прикута до коронавірусу, в Україні тільки від свинячого грипу померли 10 осіб.

«Тому від грипу ми повинні захищатися такими ж методами, як і від коронавірусної інфекції. В першу чергу, від грипу є ефективний захист профілактики як вакцинація. І пандемічний штам грипу, так званого свинячого, він входить до складу зони вакцин і люди повинні робити щеплення, оскільки це ефективний захист від грипу, який циркулює на території нашої держави», — зазначив Ляшко.

ІА "Вголос": НОВИНИ